Gå til hovedindhold

Budgetforlig: Aarhus sætter ældreområdet fri

Budgetforliget har givet ældreområdet i Aarhus en kærkommen økonomisk indsprøjtning på 26 mio. kr. årligt. Midlerne skal bl.a. gå til en ny nødkaldsordning, tættere samarbejde med erhvervslivet og frisættelse af 10 plejehjem. Rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde er også tilfreds med, at det er lykkedes at få afsat penge til at forbedre børn og unges trivsel.

  • Læs op

Indhold

    På trods af et stramt budget og administrative besparelser undgik ældreområdet de store besparelser ved årets budgetforlig. Og der blev taget hul på nogle af de tiltag, der fortsat skal sikre værdig pleje og omsorg for en stigende andel ældre aarhusianere.

    ”Tryghed og frihed har været centralt for mig i alle dele af forhandlingerne. Derfor er jeg også glad for, at byrådet nu frisætter 10 plejehjem og sætter spot på unødvendigt bureaukrati og overflødige arbejdsgange – og ikke mindst udtrykker tillid til, at forstandere og medarbejdere afsøger nye gode og modige veje til bedre velfærd,” lyder det fra rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde.

    Udgangspunktet er, at udvalgte plejehjem frisættes over en periode på 2-3 år, der kan give erfaringer som efterfølgende kan udbredes til øvrige plejehjem. Der afsættes 1,5 mio. kr. både i 2024 og i 2025. I forliget skal selvstyrende teams, særlige indsatser for borgere med demens og tryghed via nødkald også understøtte en bedre omsorg for ældre aarhusianere.

    ”Borgerne skal være trygge ved, at deres nødkald besvares hurtigt. Derfor ser jeg frem til at ny organisering omkring nødkald, hvor medarbejderne forstyrres mindre og borgerne ved, at den rette medarbejder vil komme hurtigst muligt”, siger Christian Budde.

    Erhvervsvenlighed skal skabe bedre velfærd

    Fremtidens udfordringer på sundheds- og ældreområdet kan Aarhus Kommune ikke løse alene, og der er brug for at rykke tættere sammen med erhvervslivet. Derfor er rådmanden også glad for, at der afsættes 10 mio. kr. til tiltag, der skal styrke en nødlidende erhvervsvenlighed i Aarhus Kommune.

    ”Sundheds- og ældreområdet står overfor store udfordringer. Vi mangler arbejdskraft. Vi bliver flere ældre og flere med kroniske og behandlingskrævende sygdomme. Samtidig stiger borgernes forventninger til velfærden. Det skaber et stort pres på vores økonomi og stiller store krav til os som kommune. Vi skal finde nye veje til at løse udfordringerne, og en af de veje er et tættere samarbejde mellem kommune og erhvervsliv,” siger rådmanden og tilføjer:

    ”Sammen med erhvervslivet kan vi skabe innovative løsninger på sundheds- og ældreområdet, som kan forbedre livskvaliteten og friheden for borgerne i Aarhus Kommune.”

    Med et advisory board med repræsentanter fra erhvervslivet går erhvervsvenlighed og en bedre sundhed og ældrepleje for aarhusianerne hånd i hånd. 

    Et sundt og sexet Aarhus

    Det er ikke kun ældreområdet, der har haft rådmand Christian Buddes fokus til årets forhandlinger:

    ”Vi ved, at skærme påvirker børn og unges søvn negativt på flere måder, og at en god søvn er afgørende for deres udvikling og mentale trivsel. Der er brug for at adressere søvnvaner og gode digitale vaner hos børn og unge, og derfor kan forsøg med senere mødetid i udskolingen og styrkelse af samarbejdet med ungdomsuddannelserne være en del af svaret på udfordringerne med stigende mistrivsel”, lyder det fra Christian Budde.

    Der iværksættes forsøgsprojekter i samarbejde med Børne- og Ungebyrådet og Børns Vilkår, og der er afsat i alt 1 mio. kr. i 2024 til arbejdet. Foruden fokus på søvn og digitale vaner, er der i budgetforliget også afsat midler til at øge den seksuelle sundhed i Aarhus gennem en festival.

    “Jeg er stolt af at være med til at skabe Danmarks første samlingssted for samtalen om krop, kultur, køn og seksualitet. Vi har i lang tid haft alt for lidt fokus på seksuel sundhed, som vi ved har stor betydning for sundhed og trivsel gennem hele livet. Nu er tiden kommet til, at vi skal vi have startet debatten, så vi i fællesskab kan bryde nogle af de mange tabuer, der findes her.”

    Festivalen skal drives af foreninger og organisationer, der har viden og kompetencer inden for seksuel sundhed og i tæt samarbejde med ungeseksualrådet.

    Velfærdsteknologiens Hus – et stort skridt videre

    Aarhus Kommune vil etablere et Velfærdsteknologiens Hus i Skejby-økosystemet, der skal samle en række funktioner på tværs af Aarhus Kommune sammen med uddannelsesinstitutioner og forskning, virksomheder og producenter, regionen og Aarhus Universitetshospital samt andre kommuner og nationale aktører.

    ”Aarhus skal være førende nationalt med velfærdsteknologiske løsninger til gavn for vores borgere. Vi vil med forligsparterne i ryggen invitere Ældreministeriet og alle andre relevante aktører med til at udfolde visionen og tegne stregerne for det nye hus”, lyder det fra rådmanden. 

    Med forliget sættes yderligere skub i arbejdet mod at realisere Velfærdsteknologiens Hus. Der er reserveret 25 mio. kr. til projektet, derudover er 3 mio. kr. frigivet til at modne projektet og afsøge intern og ekstern finansiering forud for budget 2025.

    Sidst opdateret: 27. september 2023