Unge i Aarhus tæt på uønsket førertrøje i antallet af klamydiatilfælde
Sex og Samfund har netop udgivet deres nye landkort over antallet af unge med bekræftede klamydiatilfælde pr. 1000 indbyggere, og her har Aarhus taget et hop op fra en 6. plads sidste år til en 5. plads i år. Klamydia er en alvorlig sygdom, som kan føre konsekvenser som ufrivillig barnløshed og graviditeter uden for livmoderen med sig.
Der er mange steder, hvor vi ønsker at være i front i Aarhus, men ikke ligefrem på denne dagsorden, lyder det fra sundhedsrådmand Christian Budde:
”Vi har et problem i vækst her i Aarhus. Vi har i mange år forsøgt at lære de unge, via blandt andet seksualundervisning i Folkeskolerne, at dyrke sikker sex, men tallene taler sit eget klare sprog. Vi har en kultur, hvor de unge ikke lykkes med at tage vare på deres egen sundhed, og det vil vi gerne støtte endnu mere op om at gøre noget ved.”
Også hos de praktiserende læger har de stort fokus på problemstillingen.
”Klamydia kan være lusket, da det ofte ikke giver symptomer, hvorfor test er afgørende. Der hersker stadig misforståelser om, at det gør ondt at blive testet. Og den myte skal vi have aflivet en gang for alle, for det er let og smertefrit at blive testet. Hos langt de fleste læger kan test foregå uden tidsbestilling, så bare kom forbi, så skal vi nok hjælpe og vejlede,” siger Jette Dam-Hansen, PLO-formand for Aarhus.
De seneste år er der også kommet mere fokus på den seksuelle sundhed i Aarhus, og lige nu er et nedsat Ungeseksualråd på vej med deres anbefalinger til en sex-punktsplan, som skal skabe bedre seksuel sundhed blandt unge.
”Vi har i ungeseksualrådet haft mange snakke om det her emne, og noget af det, som vi bliver ved med at vende tilbage til er, at vi stadig har brug for mere viden. Vi ønsker særligt at styrke indsatsen omkring viden fra ung til ung, så vi får nogle mere nærværende drøftelser, og er med til selv at få et sprog omkring de temaer, der knytter sig til seksuel sundhed, udtaler forperson i ungeseksualrådet Mathilde Hjort Bressum.
Ungeseksualrådet får også en rolle i arbejdet med at skabe en festival for seksuel sundhed og trivsel, som løber af stablen i sensommeren. Til dette har byrådet i Aarhus i forbindelse med budgetforhandlingerne i september afsat 1,5 mio. til at skabe Danmarks første samlingssted for samtalen om krop, grænser og seksualitet for alle aldersgrupper.
”Vi ved godt, at en festival ikke løser problemstillingen nu og her, men vi er nødt til at gøre noget for at skubbe lidt til kulturen på det her område og få flere samtaler om grænser, krop og identitet hjem i stuerne. Hvis vi lykkes med at bryde med nogle af de mange tabuer, der er forbundet med seksuel sundhed, kan vi også være med til at skabe meget bedre sundhed og trivsel for mange. For seksuel sundhed, og de mange aspekter knyttet hertil, har stor betydning for trivslen igennem livet,” lyder det fra Christian Budde.
Kontakt
- Christian Budde, rådmand Sundhed og Omsorg Aarhus, mobil: 6165 0943. Mail: christian.budde@aarhus.dk
- Mathilde Hjort Bressum, forperson i Ungeseksualrådet, mobil: 2664 6602. Mail: mathilde.hjort.bressum@aarhus.dk
- Cecilie Winding, presseansvarlig Sundhed og Omsorg Aarhus, mobil 2335 1920. Mail wice@aarhus.dk
Pressefotos af rådmand Christian Budde kan downloades fra https://www.aarhus.dk/om-kommunen/presserum/#4