Gå til hovedindhold
Sundhed og Omsorg

Sundhedsrådmand dumper ny forebyggelsesplan

Der er i dag fremlagt politisk aftale om ny forebyggelsesplan. I Aarhus Kommune hilses alle tiltag velkomne, der kan bidrage til at minimere børn og unges brug af nikotin, tobak og alkohol. Sundhedsrådmand Christian Budde mener dog, at planen er utilstrækkelig og efterlyser større ambitioner. Han havde gerne set, at planen indeholdt endnu højere priser på nikotin og endnu bedre kontrol med salget, samt prisstigninger på både tobak og alkohol.

Indhold

  - Der er behov for mere effektive tiltag, så vi ikke gang på gang bliver overhalet indenom af tobaksindustrien og den illegale handel, der har godt fat i den unge generation. Denne plan viser en linje der er alt for reaktiv, så jeg er bange for at denne forebyggelsesplan er utilstrækkelig i forhold til styrket forebyggelse, lyder det fra Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. 

  Alt peger på et stigende forbrug af de talrige nikotinprodukter på marked, hvor hver tredje unge i Danmark på nuværende tidspunkt har et forbrug, enten dagligt eller lejlighedsvist. Selvom vi i Aarhus Kommune gør en stor indsats for at dele viden, sikre dialog, afholde stopkurser og meget mere, så har vi også brug for at blive understøttet af en nationallinje som hjælper os med rammerne for at forhindre flere unge, bliver nikotinbrugere. 

  - Nikotinbrug har alvorlige konsekvenser for børn og unge, og det kan bl.a. give varige koncentrationsproblemer, øget risiko for at udvikle stress, angst og depression, samtidig er det et af de mest afhængighedsskabende rusmidler. Her viser forskningen, at unge der anvender nikotin, har større risiko for at udvikle et afhængighedsproblem med nikotin, alkohol og andre substanser senere i livet, det har altså en såkaldt gateway-effekt. Hvis man havde reelle ambitioner om at ændre noget, så havde vi også set en markant prisstigning på alle nikotinholdige produkter, så priserne pr. pakke lå tættere på 100 kr. Med en så stor og stigende sundhedsudfordring er det oplagt at hive netop det værktøj op ad skuffen, som vi ved virker allerbedst, nemlig højere pris, forklarer Christian Budde. 

  Rådmanden mener også, at forebyggelsesplanen burde havde forholdt sig til tilgængelighed af produkterne, fx i forhold til færre salgssteder, der også havde kompetencer til at hjælpe til de ryge- og nikotinstoptilbud, der findes i kommunerne. Dette vil også give mulighed for at hjælpe håndhævelsesopgaven på vej, så færre unge under 18 år får adgang til cigaretter og nikotinprodukter.

  - I Aarhus Kommune arbejder vi allerede aktivt med at sikre en sundere alkoholkultur og udbredelse af muligheden for nemmere at købe ligeværdige alkoholfri alternativer. Samtidig er sidste skoledag også blevet alkoholfri i Aarhus. Men faktum er, at alkohol også med lave procenter er for billigt og tilgængeligt, så derfor undrer det mig også, at man slet ikke ser på prisstigninger på alkohol-delen. Jeg tænker klart, der er rum til forbedring og et meget højere ambitionsniveau, for at skubbe til en udvikling, der fremmer en sundere alkoholkultur, lyder det fra Christian Budde. 

  Kontakt

  • Christian Budde, rådmand Sundhed og Omsorg Aarhus, mobil: 6165 0943. Mail: christian.budde@aarhus.dk
  • Cecilie Winding, presseansvarlig Sundhed og Omsorg Aarhus, mobil 2335 1920. Mail wice@aarhus.dk

  Pressefotos af rådmand Christian Budde kan downloades fra https://www.aarhus.dk/om-kommunen/presserum/#4

  Sidst opdateret: 15. november 2023