Gå til hovedindhold
Sundhed og Omsorg

Aarhus høster international anerkendelse inden for ældrepsykologi

Op imod en fjerdedel af alle ældre hjemmehjælpsmodtagere har nedsat livskvalitet med risiko for psykiske belastninger som angst, depression eller ensomhed. Og i disse dage mødes førende, internationale forskere inden for ældrepsykologi i Aarhus for netop at drøfte den mentale sundheds betydning for ældre. Aarhus Kommunes tilgang og model møder anerkendelse fra flere sider.

17. mar. 2023
 • Læs op

Indhold

  Fredag 17. marts samles 70-80 psykologer på Aarhus Rådhus til et symposium om den mentale sundheds betydning for ældre. Anledningen er, at Aarhus har formandskabet i udvalget for ældres mentale sundhed i den europæiske sammenslutning EFPA, som består af psykologforeningerne fra 37 lande.

  Og det er ikke nogen tilfældighed, at konferencen om ældres mentale sundhed netop foregår i Aarhus. Aarhus har nemlig som den første kommune i landet siden 2016 haft psykologer ansat som et tilbud til ældre på byens plejehjem og i hjemmeplejen.

  Siden Center for livskvalitet åbnede sit tilbud om gratis psykologsamtale til ældre i 2016, har over 2.200 borgere fået hjælp – og resultaterne er opsigtsvækkende gode. De ældres livskvalitet måles undervejs og forbedres i gennemsnit med mere end 20 procentpoint.

  Samtalerne afholdes i regi af Center for Livskvalitet, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, hvor Professor Lars Larsen fra Psykologisk Institut, har den faglige ledelse af psykologerne

  ”Heldigvis klarer de fleste ældre sig godt. Men det at blive ældre kan også være forbundet med særlige udfordringer i tilværelsen. Det kan være, at man oplever livsfortrydelser, smerter, dødsfald i nærmeste omgangskreds eller har tanker om livets afslutning og døden. Det er bare nogle af de mange vilkår, der kan nedsætte trivsel og livskvalitet. Hvis belastningerne bliver for overvældende, ved vi, at samtaler med en psykolog ofte er en god hjælp.” siger professor Lars Larsen fra Psykologisk Institut.

  Antallet af ældre stiger kraftigt og det forventes at stadig flere vil have behov for hjælp – også i forhold til den mentale sundhed.  

  Konferencen finder sted fredag 17. marts klokken 13.00 og åbnes af Thune Korsager, konstitueret direktør i Sundhed og Omsorg

   Fakta

  • Er man borger i Aarhus Kommune, der bor på plejehjem, eller er visiteret til hjemmepleje, sygepleje, træning eller lignende fra Sundhed og Omsorg og har det psykisk svært, så kan man få en gratis psykologsamtale hos Center for Livskvalitet.
  • Aarhus var den første kommune i landet til at tilbyde psykologsamtaler. Siden er samarbejdet udbygget til Randers, Esbjerg og Københavns Kommune, som i dag også tilbyder psykologsamtaler til ældre.
  • Gennem samtalerne arbejder psykologerne sammen med borgeren på at finde nye måder, hvorpå man kan forstå og håndtere sine udfordringer.
  • Samtalerne finder som oftest sted i borgerens eget hjem
  • Resultaterne er opsummeret her (og forklaret nærmere i vedlagte artikel)

  Kontakt: Steen Lee Mortensen, HR-chef. Sundhed og Omsorg, tlf.: 4185 9510