National Demensuge – også i Aarhus
Fra mandag den 8. maj og ugen ud er der National Demensuge i Danmark – uge 19. Demensugen har dette år fokus på, at det skal være trygt for mennesker med demens at tage offentlig transport. Desuden vil man fokusere på at udbrede kendskabet til det nationale symbol for demens ”Håndsrækningen”. Midttrafik samt Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune er selvfølgelig med til at markere ugen.
Sammen med blandt andre DSB, Arriva og 22 af landets øvrige trafikselskaber bakker Midttrafik op om demensugen (uge 19) – blandt andet ved at sørge for, at alle medarbejdere kender det nationale symbol ”Håndsrækningen” og ved, hvad de skal gøre, når en passager bærer et sådant symbol. Håndsrækningen er et symbol, man for eksempel kan sætte på sit rejsekort, bære som en broche eller have på sin nøglering og lign. som mennesker med demens kan bære for at signalere, at der kan være brug for en hjælpende hånd og lidt ekstra tålmodighed.
”Mennesker med demens bliver i høj grad isoleret i eget hjem, når de har fået en demenssygdom. Vi bakker selvfølgelig op om, at det skal være trygt og muligt - også for mennesker med demens, at rejse med offentlig transport. Derfor har vi udleveret informationsmateriale til alle chauffører, letbaneførere og frontpersonale om, hvordan de kan hjælpe, når de møder et menneske med demens, der netop kan have brug for ekstra hjælp og opmærksomhed,” siger direktør for Midttrafik, Jens Erik Sørensen.
Ifølge rapporten ’Bedre hjælp til mennesker med demens’ fra 2020 viser det sig at 83 procent af mennesker, der lever med demens deltager i færre sociale aktiviteter og/eller fritidsaktiviteter efter at have fået sygdommen. Og en af årsagerne til det kan blandt andet være udfordringerne ved at rejse med offentlig trafik.
”Aarhus er en demensvenlig by, hvor vi hjælper hinanden. Og vi har brug for mennesker, virksomheder og organisationer, der er med til at gøre en forskel og er med til at skabe et mere demensvenligt Aarhus, hvor vi har øje for hinanden, inviterer ind i fællesskaber og behandler hinanden med respekt og værdighed og hvor ingen skal føle sig alene – heller ikke med demens,” siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde.
I løbet af uge 19 vil der være gratis oplæg om demens på bibliotekerne Lystrup, Dokk1 og Viby samt børneworkshop med fokus på demenssymbolet på plejehjemmet Augustenborggade ligesom Langenæskirken inviterer lokale plejehjem til demensvenlig gudstjeneste den 11. maj.
Oplæg om demens - tid & sted
- Torsdag d. 11. maj kl. 14.30 på Lystrup Bibliotek
- Torsdag d. 11. maj kl. 17.00 på DOKK1, lille sal
- Fredag d. 12. maj kl. 13.00 på Viby Bibliotek
De tre handleråd
- Tag kontakt – Smil og vær imødekommende
- Tal tydeligt – Stil et spørgsmål ad gangen
- Vær tålmodig – Sæt tempoet ned og hjælp gerne på vej
Læs mere om Demensugen her: https://demensvenligtdanmark.dk/demensugen-23-trygt-fra-a-b/