Sammen om julen i Aarhus
Sundhed og Omsorg tilbyder sammen med gode samarbejdspartnere ekstra juleaftensarrangementer og åbne folkehus-caféer i julen, så alle, der ønsker det, kan få en god juleoplevelse.
”Alle skal have et sted at gå hen og være en del af et fællesskab i julen. Den mulighed har vi skabt med ’Sammen om julen i Aarhus’ - i samarbejde med gode kolleger fra byrådet og samarbejdspartnere. For vi ved, at der til trods for de mange eksisterende tilbud stadig findes mange, for hvem julen ikke er forbundet med fællesskab og hygge. Det vil vi gerne være med til at ændre. Samtidig går vi gerne forrest i Aarhus, når det gælder arbejdet med at forebygge ensomhed,” siger Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg.
Folkehusene har alene mere end 30 åbne arrangementer i juleeventkalenderen, ligesom Marselisborgcentret, Folkestedet, Klostergadecentret, Ældre Sagen og mange andre aarhusianske foreninger inviterer til hyggelige julearrangementer.
”Jeg ved fra mit embede som præst, at juletiden kan opleves som ekstra ensom for mange, fordi man der bliver mindet om, at man måske ikke har en stor familie eller et stort netværk. Og der synes jeg, at vi har et ansvar som samfund, som kommune og som medmennesker. Derfor er jeg glad for, at det også i år er lykkedes at kunne tilbyde et måltid god mad, hygge og samvær på vores Folkehuse,” siger byrådsmedlem (K) og medlem af Sundhed- og Omsorgsudvalget, Peter Sporleder
Ekstra juleaftensarrangementer
Særligt de to ekstra juleaftensarrangementer har været vigtige i ’Sammen om julen i Aarhus’, da det for mange kan være netop den 24. december, at ensomheden rammer. I et samarbejde på tværs har ’Sammen om julen i Aarhus’ fundet mere end 15 frivillige, der ønsker at skabe en god juleaften for andre. De frivillige står for alt fra planlægning til afvikling og har lige nu invitationer ude til juleaftensarrangementer i Folkehuset Ankersgade og Folkehuset Trøjborg, der sammenlagt kan tilbyde julehygge for 90 aarhusianere den 24. december. Deltagerne til juleaftensarrangementerne kan f.eks. være:
- Nogen, der savner familie eller venner at dele aftenen med.
- En forælder, der er alene med sit barn eller sine børn.
- Nogen, der bor langt fra deres familie og derfor ikke holde jul med dem.
Folkehusene stiller lokaler og køkkener til rådighed og indkøber og tilbereder julemaden. Sundhed og Omsorg bidrager med økonomisk hjælp til afvikling af arrangementerne, og samarbejdspartnerne i ’Sammen om julen i Aarhus’ bidrager til annoncering af arrangementerne, ligesom de har bidraget til rekruttering af de frivillige.
”Det er fantastisk at se, hvad vi kan, når vi går sammen. De to juleaftenarrangementer er eksempler på, at ting, der kan være krævende at søsætte alene, kan gå som en leg, når vi rykker sammen. På ingen tid havde vi i Røde Kors Aarhus fundet over 15 frivillige sammen med de andre aktører. Frivillige, der er klar til at skabe to skønne juleaftener for andre. Det giver bare rigtig god mening,” siger Lars Bundgaard, næstformand i Røde Kors Aarhus.
Aarhus.dk/jul
For at sikre nem adgang til information om juleaftensarrangementerne og alle de andre tilbud, er der lavet én samlet indgang på Aarhus Kommunes hjemmeside, hvor man kan finde frem til de mange muligheder for fællesskaber, oplevelser og støtte i julen. Indgangen hedder aarhus.dk/jul og henviser videre til blandt andet Socialkompas Aarhus, folkekirkerne og folkehusene, så man kan finde juleaftensarrangementer, julehjælp, julevenner, julesang, åbne folkehus-caféer i juledagene og meget mere.
”I Aarhus er der mange, som mangler økonomi, overskud eller netværk i julen. I Frivilligcenter Aarhus får vi både henvendelser fra aarhusianere, der mangler et sted at holde jul, og aarhusianere der gerne vil bidrage med deres tid og melder sig som frivillige i julen. Derfor er det vigtigt have alle de gode tilbud samlet på et sted, så vi let kan hjælpe begge grupper til de helt rette tilbud, hvis de selv har svært ved at finde vej,” siger Marie Nyegaard, leder af Frivilligcenter Aarhus.
Aarhus Byråd vedtog sidste år strategien ’Aarhus for fællesskab og medborgerskab’, som beskriver indsatser, der skal forebygge ensomhed. www.aarhus.dk/jul er med sine mange initiativer med til at understøtte denne strategi.
Fakta
’Sammen om julen i Aarhus’ er blevet til i et samarbejde mellem Folkekirken i Aarhus, Ældre Sagen, Røde Kors, Frivilligcenter Aarhus, ReThinker og Sundhed og Omsorg.
Kontakt
- Christian Budde, rådmand Sundhed og Omsorg Aarhus, mobil: 6165 0943. Mail: christian.budde@aarhus.dk
- Cecilie Winding, presseansvarlig Sundhed og Omsorg Aarhus, mobil 2335 1920. Mail wice@aarhus.dk
Pressefotos af rådmand Christian Budde kan downloades fra https://www.aarhus.dk/om-kommunen/presserum/