Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

BUDGETFORLIG I AARHUS KOMMUNE: Folkeskolerne i Aarhus får økonomisk løft

Budgetforlig i Aarhus Kommune giver de aarhusianske folkeskoler et stort økonomisk løft på i alt 560 mio. kr. over de kommende fire år. Pengene skal blandt andet styrke undervisningen for alle elever, sikre at flere børn trives, og færre børn får brug for et specialpædagogisk tilbud.

Indhold

    Udover folkeskolen står styrket pleje og omsorg af ældre centralt i aftalen. Udsatte borgere skal sikres flere døgn- og dagtilbud, og forligsparterne vil med aftalen også indfri ambitionerne fra forårets politiske aftaler om klima, grøn mobilitet og udsatte boligområder.

    29 ud af 31 medlemmer af Aarhus Byråd står bag aftalen – fra følgende partier: Socialdemokratiet, Konservative, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Det Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne og Thure Hastrup (uden for partierne).

    Borgmester Jacob Bundsgaard:  ”Vi står med et stærkt velfærdsforlig i Aarhus. Aftalen vil styrke folkeskolernes undervisning for alle elever, både i den almene og specialiserede undervisning. Samtidig øger vi velfærden for nogle af de borgere, der har størst behov, nemlig ældre, demente, socialt udsatte og hjemløse. Jeg glæder mig også over, at vi tager væsentlige skridt for at nå vigtige klimamål for Aarhus, ligesom vi kan udvikle byens grønne mobilitet, så vi fastholder en sammenhængende by. Samlet holder aftalen hånden under velfærden og den vil have betydning for borgerne og byens udvikling mange år frem. Jeg glæder mig over forliget, for det er resultat af godt samarbejde i byrådet, hvor vi gennem dialog og prioriteringer finder en fælles vej,” siger Jacob Bundsgaard.

    Centrale elementer i aftalen er:

     En stærk folkeskole i Aarhus

    Folkeområdet tilføres i alt 560 mio. kr. over de næste fire år, som skal sikre en endnu højere kvalitet i undervisningen og hverdagen for både børn, forældre og medarbejdere. Pengene bliver givet dels som et varigt økonomisk løft, som skolerne selv kan prioritere, dels via statslige penge og de såkaldte budgetmodeller fra 2025-2028. Forligsparterne ønsker at sikre, at undervisningen foregår, så flere børn kan lære, trives og udvikle sig i almene skoleklasser og færre børn skal i et specialiseret undervisningstilbud.

    Aarhus Kommunes to specialskoler til børn og unge med specialpædagogiske behov har brug for mere plads. Derfor ud- og ombygges Kolt Skole. Stensagerskolen skal udvides midlertidigt, mens mulighederne for en permanent udbygning af skolen undersøges nærmere.

    Øget kvalitet for ældre borgere

    Alle ældre, pårørende og medarbejdere skal kunne mærke et løft i kvaliteten på ældreområdet. Forligsparterne ønsker at sikre mere omsorgstid til den enkelte ældre og tryghed ved hjemmeplejen. Derfor afsættes i alt mere end 200 mio. kr. til ældreområdet fra 2025-2028.

    Forligsparterne ønsker desuden at sikre tidlig hjælp til borgere med demens. Her afsætter parterne 15,6 mio. kr. i 2025-2027 til at forbedre den tidlige opsporing og koordinering. Herudover er parterne enige om at afsætte i alt 7,5 mio. kr. til demenssikring af plejehjem fra 2027.

    Et bæredygtigt socialområde – flere botilbud

    Gennem de seneste år har Aarhus hjulpet flere og flere borgere med handicap, psykiatriske diagnoser og mistrivsel med job, uddannelse og til selvstændige og meningsfulde liv. Over en årrække har der været en markant stigning i udgifterne til indsatserne på området. Parterne afsætter i alt 60 mio. kr. til at styrke den fortsatte udviklings- og omstillingsplan i Sociale Forhold og Beskæftigelse, som skal bidrage til at skabe en økonomi i bedre balance.

    Hertil kommer, at Aarhus har et mål om, at 80 procent af aarhusianere med behov for døgntilbud skal være i kommunens egne tilbud i 2035. Derfor oprettes flere pladser, som særligt skal imødekomme et stigende behov for midlertidige og længerevarende botilbud hos især unge og borgere med autisme-spektrum-forstyrrelse. Kommunen har fået lånetilsagn om i alt 111 mio. kr. i 2025-2026, ligesom parterne prioriterer i alt 111 mio. kr. til formålet.

    I aftalen er der også afsat 30 mio. kr. til tiltag i byens udsatte boligområder. Trods udvikling i positiv retning på flere parametre, er der fortsat også store udfordringer med blandt andet kriminalitet og negativ social kontrol. Nye tiltag skal skabe bedre vilkår og højne trygheden i de udsatte dele af byen samt værne om de demokratiske værdier og normer i vores samfund. Herudover afsættes 34 mio. kr. til udvikling af Herredsvang, Ellekær og vestbyen i overensstemmelse med den politiske aftale fra tidligere på året.

    Politiske aftaler i 2024

    Udover kernevelfærden indfrier budgetforliget løfter fra tidligere politiske aftaler om at sætte handling bag ambitionerne for klima og grøn mobilitet i Aarhus. Blandt andet afsætter parterne yderligere 50 mio. kr. til en markant omstilling til mere natur i Aarhus Kommune. Den grønne mobilitetsplan skal bidrage til en mere sammenhængende by, der giver plads til aarhusianernes forskellige transportbehov. Planen indeholder en lang række initiativer og investeringer i kollektiv trafik, aktive transportformer, byudviklingsprojekter og roligere bymiljøer i midtbyen. Det betyder også investeringer i Letbanens etape 1, styrket busbetjening og forsøg med delemobilitet.

    Læs den samlede budgetaftale her www.aarhus.dk/budgetforlig2025 (opdateres)

    Budgettet skal formelt vedtages af Aarhus Byråd ved 2. behandlingen onsdag 9. oktober.  

    Sidst opdateret: 20. september 2024