Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus Kommune sender breve til enlige forsørgere: Misser du 13.000 kroner i offentlig ydelse?

Aarhus Kommune sender i løbet af de kommende dage breve til enlige forsørgere, som kan have overset muligheden for ekstra offentlig ydelse - det såkaldte børnetilskud.

  • Læs op

Indhold

    Danmark er et velorganiseret velfærdssamfund, hvor offentlige myndigheders datasystemer holder styr på personoplysninger og udbetaling af velfærdsydelser. På nogle områder er der dog ikke mulighed for at samkøre data, og enkelte grupper kan derfor gå glip af en ydelse. Det gælder for eksempel gruppen af enlige forsørgere, som er berettiget til børnetilskud, der er en ekstra ydelse på knap 13.000 kroner årligt fra staten. Den ordinære børne- og ungeydelse bliver udbetalt automatisk, men enlige forsørgere skal selv ansøge om den ekstra ydelse hos Udbetaling Danmark. Det er denne gruppe, som de kommende dage modtager en hjælpende hånd fra Aarhus Kommune i deres digitalpost.

    ”Vi oplever igen i år, at flere enlige forsørgere ikke reagerer på det særlige børnetilskud. Det skyldes måske manglende kendskab eller uopmærksomhed på ansøgningsfristen, og det er ærgerligt. Det er et stort beløb, som flere enlige forsørgere måske overser i en travl hverdag, men som kan gøre stor gavn for mange børnefamilier. Derfor føler vi os forpligtiget til at række ud og gøre opmærksom på muligheden”, siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune.

    Både i 2023, 2022 og 2021 har Aarhus Kommune forsøgt at informere enlige forsørgere om ydelsen. I 2023 førte det til, at 381 enlige forsørgere efterfølgende registrerede sig hos Udbetaling Danmark med samlet 506 børn under 18 år. Det svarer til 16 procent af dem, der modtog brevet. En enlig forsørger med ét barn får kvartalsvist 3.247 kroner, og derudover får man kvartalsvist 1.608 kroner for hvert yderligere barn gennem børnetilskuddet.

    Ikke relevant for alle modtagere

    Borgmesterens Afdeling i Aarhus Kommune har med et særligt dataarbejde fundet knap 2.100 personer, som ser ud til at være enlige forsørgere, men som ikke får ydelsen. Aarhus Kommune kan ikke vide, hvem der reelt er berettiget, da landets kommunerne ikke har adgang til oplysninger fra Udbetaling Danmark og derfor ikke kender til dem, der allerede har ansøgt og fået afslag, mens det heller ikke er muligt at få oplysninger om, hvem der reelt ikke er enlige.

    Derfor er kommunen nødt til at skrive til alle, der ser ud til at være enlige forsørgere, velvidende, at nogle ikke er det og/eller allerede har ansøgt og fået afslag på det ekstra børnetilskud til enlige forsørgere fra Udbetaling Danmark. Den enlige forsøger skal selv ansøge senest den 29. september 2024 for at være berettiget til det ekstra børnetilskud til enlige forsørgere for fjerde kvartal, der udbetales den 20. oktober 2024.

    Er man i tvivl, om man opfylder kriterierne for at være enlig forsørger, kan man ansøge og få det vurderet af Udbetaling Danmark. Man ansøger elektronisk her: Børnetilskud (borger.dk)

     

    Sidst opdateret: 6. september 2024