Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Borgmester Jacob Bundsgaards reaktion på den nye økonomiaftale med regeringen

Regeringen og KL har i dag indgået aftale om kommunernes økonomi for 2025. Aftalen udvider samlet set kommunernes budget til velfærd og service med 3,4 mia. kr. i 2025, hvilket giver kommunerne mulighed for investeringer i bedre velfærd.

  • Læs op

Indhold

    Ifølge aftaleparterne indebærer aftalen det største realløft i mere end 15 år, og parterne er enige om mere end 100 regel- og forenklingstiltag, der samlet set vil bidrage til at frigøre et trecifret millionbeløb lokalt i kommunerne. Samtidig vil staten reducere i den statslige administration med 1000 medarbejdere. Samtidig er parterne enige om, at kommunerne samlet kan investere 20,3 mia. kr. i byggeri og renovering af f. eks. skoler, dagtilbud, ældrecentre og nye veje.

    Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, siger om aftalen:

    ”Det er en god og også historisk aftale, der indvarsler et sporskifte for den velfærd, kommunerne kan tilbyde borgerne. Vi har i en årrække skulle spinke og spare, og vi har været tvunget til at flytte ressourcer fra den almindelige velfærd til de specialiserede områder på grund af et meget stort pres på udgifterne. Nu får vi en håndsrækning fra staten, så vi kan investere i mere og bedre velfærd. Det kan vi bruge til at sikre den kvalitet i dagtilbud, skoler og ældrepleje, som vi har brug for her i Aarhus, mens vi samtidigt investerer i vigtige områder som klima og natur. Derfor glæder jeg mig over dagens aftale, og de muligheder den giver for Aarhus”.

    Aftalens præcise konsekvenser for Aarhus Kommune skal nu regnes nærmere igennem, og det er for tidligt præcist at sige, hvordan aftalen udmøntes. Jacob Bundsgaard fremhæver aftalens fokus at sætte folkeskoler og ældrecentre fri, så større frihedsgrader bliver omsat til bedre kvalitet.

    ”Folkeskolernes økonomi har været hårdt presset af udgifterne til elever i specialundervisning og specialskoler – og det vil den fortsat også være i de kommende år. Ældreområdet har været underlagt stram styring, og med aftalen flytter vi langt flere beslutninger ud til den enkelte skole eller plejehjem, vi sætter skarpt fokus på udviklingen af folkeskolernes almene del, og vi udbreder erfaringer fra dem, der gør det bedst. Jeg er overbevist om, at det sammen med den samlede, styrkede økonomi vil betyde en bedre hverdag for børn og ældre, men også for de medarbejdere, der arbejder tættest på borgerne,” siger Jacob Bundsgaard.

    Jacob Bundgaard hæfter sig samtidig ved aftalens vægt på styrket kommunal cyber- og informationssikkerhed.

    ”Den digitale trussel fra folk med onde hensigter er reel og nærværende, og kommunerne udgør en kritisk del af den offentlige sektor. Derfor er det helt afgørende, at vi har et tilstrækkeligt cyber- og informationssikkerhedsniveau. Her står Aarhus stærkt i de fælles ambitioner mellem stat og kommuner om at sikre en fælles og koordineret indsats for bedre cybersikkerhed,” siger Jacob Bundsgaard.

    Se aftaleteksten

    Økonomiaftalen kan ses på Finansministeriets hjemmeside

    Sidst opdateret: 31. maj 2024