Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus skal hjælpe sårede soldater og civile med genoptræning i Ukraine

Der er hjælp på vej til det nationale genoptræningscenter i Lviv, Ukraine. En ny bevilling på fem millioner kroner fra Udenrigsministeriet til Aarhus Kommune og Region Midtjylland giver de to parter direkte mulighed for at understøtte arbejdet med sårede soldater og civile i det krigsramte Ukraine.

  • Læs op

Indhold

    Efter mere end to år med krig er Aarhus Kommunes ukrainske venskabsby Lviv blevet et humanitært knudepunkt for mennesker på flugt fra krigen. Tre gange ugentlig ankommer tog med sårede civile og soldater fra fronten til blandt andet genoptræningscentreret UNBROKEN i Lviv, for at få behandling inden for alt fra amputationer til rekonstruktiv kirurgi, ortopædi og robotproteser.

    Stærkt samarbejde og høj ekspertise i Aarhus til gavn for sårede i Ukraine

    Aarhus Kommune og Region Midtjylland har tilsammen en stor ekspertise inden for rehabilitering. De fem millioner kroner skal derfor blandt andet anvendes til at opbygge lokale kompetencer i Ukraine. Blandt andet via online uddannelse og jobtræning, hvor medarbejdere fra UNBROKEN kan besøge Aarhus for at observere og lære af de danske genoptræningsmetoder. Samtidig vil eksperter fra Aarhus rejse til Lviv og bidrage med viden og erfaringer direkte på stedet.

     ”I Aarhus sidder nogle af landets bedste eksperter inden for genoptræning og rehabilitering. Viden og kompetencer, vi meget gerne vil viderebringe lige der, hvor der er behov. Jeg har selv været i vores venskabsby Lviv flere gange og besøgt rehabiliteringscenteret – og vi kan virkelig gøre en forskel for både voksne og børn, der helt bogstavelig talt er berørt af krigen og har brug for vores hjælp,” siger borgmester Jacob Bundsgaard, Aarhus Kommune.

    Fra Aarhus Kommune indgår Ortopædisk Genoptræningscenter og Center for Faldforebyggelse på Marselisborgcenteret i projektet. Rådmand Christian Budde, Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune peger på, at bevillingen er et vigtigt skridt fra akut nødhjælp til genoptræning og rehabilitering af krigsskadede:

    ”Det er vigtigt, at vi understøtter Ukraine med al den ekspertise, vi har. I Aarhus står vi stærkt med specialistkompetencer indenfor amputations- og protesebehandling, som desværre er stærkt efterspurgte lige nu. Det forpligter os til at række ud til Ukraine, og med grønt lys fra Udenrigsministeriet er det muligt for os at gøre endnu mere. I Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har vi allerede sendt brugte krykker, kørestole, plejesenge og rollatorer til Lviv, i samarbejde med konsulforeningen i Aarhus. Nu tager vi næste skridt fra den akutte nødhjælp til også at bidrage til genoptræning og rehabilitering af de mange, som er krigsskadede,” siger Christian Budde.

    Fra Region Midtjylland er det eksperter på Aarhus Universitetshospital i Skejby og Hammel Neurocenter.

    ”Jeg er rigtig glad for, at vi kan bidrage med at løfte kvaliteten af dette rehabiliteringsarbejde i krigszonen i Ukraine. Der er stærkt brug for det," siger regionsrådsformand Anders Kühnau. 

    Rehabiliteringsprojektet er en del af Twinning-projektet, som er finansieret af Udenrigsministeriets Ukrainefond, der i første omgang er med til at finansiere en række projekter for cirka 20 millioner kroner fordelt på 2024 og 2025. Heraf har Aarhus fået tildelt fem millioner kroner til UNBROKEN i Lviv. Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, udtaler:

    ”Det er virkelig godt, at Aarhus kommune engagerer sig så dybt i arbejdet med at hjælpe sårede soldater og civile i Ukraine. Danmark spiller en central rolle i den internationale støtte til Ukraine. Det er en indsats, som en bred vifte af myndigheder, virksomheder og organisationer bidrager til. Det er godt, at vi kan supplere det med konkret ekspertise i rehabilitering fra danske kommuner, der kan hjælpe Ukraines hårdt prøvede civilbefolkning og sårede soldater. Det er en indsats, vi i Danmark kan være stolte af.”

    KL’s konsulentvirksomhed Komponent koordinerer bevillingerne til de kommuner, som har indsatser i Ukraine. Det er foruden Aarhus blandt andet København, Odense, Aalborg og Ikast-Brande.

    Foruden projektet om rehabilitering har Aarhus Kommune også tidligere fået godkendt et projekt med Lviv om samarbejde om vand og spildevand.

    Sidst opdateret: 02. maj 2024