Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Nyt partnerskab knytter Aarhus og Lviv tættere sammen

Som led i et fire-årigt samarbejdsprojekt mellem danske og ukrainske kommuner, har Aarhus Kommune, Aarhus Vand og Lvivs vandselskab fået bevilget midler fra Udenrigsministeriet til de første dele af et større partnerskab, der skal nedbringe Lvivs udledning af spildevand, samt afklare hvordan man kan arbejde videre med at nedbringe vandspild og styrke håndtering af overfladevand i Aarhus venskabsby, Lviv.

  • Læs op

Indhold

    Med bevillingen fra Udenrigsministeriet knytter Aarhus endnu tættere bånd til Lviv, Ukraines femtestørste by og den største by i det vestlige Ukraine. Med sin placering tæt på den polske grænse og langt fra fronten, spiller Lviv en væsentlig rolle i den fremtidige genopbygning af Ukraine. Både ved at tage imod mange internt fordrevne flygtninge og ved at være destination for ganske mange krigsskadede ukrainere.

    Det nye partnerskab åbner døren for, at Aarhus Kommunes og Aarhus Vands erfaringer og kompetencer kan blive bragt i spil i Lviv, som man også tidligere har set i bl.a. Sydafrika, Indien og Ghana.

    Borgmester Jacob Bundsgaard:

    ”Det er både glædeligt og nødvendigt, at vi kan hjælpe Ukraine og vores venner og samarbejdspartnere i Lviv. Jeg har selv været i Lviv flere gange, og med egne øjne set både byens styrker, men også hvor der er behov for hjælp. Nu tager vi fat på vandområdet først, for der er kæmpe udfordringer og potentialer, som vi kan løse – og det er min klare forventning, at Aarhus Kommune kommer til at gøre endnu mere på sigt. Jeg tror vi alle føler en moralsk forpligtelse til at træde til, og hjælpe hvor vi kan, og hvis Udenrigsministeriet giver grønt lys, så kan vi endnu mere, i særdeleshed indenfor genoptræning af folk med alvorlige krigsskader.”

    I første omgang afsættes der ca. 1 mio. kr. i både 2024 og 2025 til projektet. Hvis alt går efter planen, vil det kunne skaleres, så potentialerne indenfor vandspild og overfladevandhåndtering også bliver løftet.

    Rådmand Nicolaj Bang:

    ”I kampen mod uret har alle pligt til at bidrage. I det konkrete projekt er vores bidrag ikke alene med til at sikre vandforsyningen i Lviv-området – det er også med til at nedbringe kvælstoftilførslen til Østersøen, da floden Poltva afleder en væsentlig del af Lvivs spildevand og i sidste ende når til sit udløb i Østersøen. Så en hjælp til vores venner og allierede er i høj grad til gensidig glæde og gavn.”

    Twinning-projektet er finansieret af Udenrigsministeriets Ukrainefond, og er i første omgang med til at finansiere projekter for ca. 20 mio. kroner fordelt på 2024 og 2025. I samarbejdet er Aalborg, Aarhus, Odense, Ikast-Brande og Københavns kommuner – og fra ukrainsk side Kiev, Lviv, Mykolaiv og Voznesensk.

    De første projekter, inkl. projektet Aarhus-projektet om vand, er lige blevet godkendt, men der arbejdes videre på en række yderligere projekter, der har fokus på:

    • Genoptræning/rehabilitering
    • Veteranindsatser og svagtseende
    • Vandforsyning og spildevandshåndtering
    • Ungeinddragelse og ungedemokrati
    • Offentlig administration og interessevaretagelse
    • Erhvervsfremme og byudvikling
    • Infrastruktur og byplanlægning
    • Klimatilpasning
    • Affaldshåndtering

    På lidt længere sigt vil det blive undersøgt, om programmet kan udvides med nye samarbejder og nye kommuner, der vil medvirke aktivt.

    Sidst opdateret: 12. februar 2024