Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus mangler 1,6 milliard kroner at bygge for

Aarhus Kommune mangler 1,6 mia. kr. at bygge for frem mod 2034 viser et nyt anlægseftersyn. Situationen udfordrer byrådets kommende budgetforhandlinger.

  • Læs op

Indhold

    De seneste regnskaber i Aarhus Kommune har vist, at kommunen ikke får de indtægter ind til at bygge for, som var forventet. Derfor blev det i sidste års budgetforlig besluttet, at Borgmesterens Afdeling skal fremlægge et anlægseftersyn for at sikre balance mellem indtægter og udgifter. Eftersynet er i dag blevet fremlagt.

    Anlægseftersynet viser, at der mangler 1,6 mia. kr. for at kunne bygge de skoler, børnehaver, plejehjem, veje, idrætsfaciliteter og meget andet, som byrådet har besluttet frem til 2034. Det er særligt grundsalget, der er gået helt i stå i Aarhus Kommune. Eftersynet peger på, at det skyldes udsving i generelle samfundskonjunkturer som for eksempel renteforhold, manglende udbud, langsom og unødig sagsbehandling samt politiske ønsker, der gør det svært at sælge grunde. 

    Derudover mangler der penge fra de såkaldte tilbagekøbsklausuler. Klausulerne vedrører historiske salg af kommunale grunde, hvor ejerne efter en årrække kan købe sig fri af en tilbagekøbsklausul, hvorved kommunen opnår en indtægt. Her har det været forudsat, at pengene ville komme tidligere, end det reelt har vist sig. Pengene kommer stadig ind, men senere end forventet, og derfor mangler pengene til at bygge for nu og her. 

    Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard siger: ”Allerede sidste år så vi mørke skyer trække op på horisonten med meget færre grunde solgt og færre penge ind i kassen. Får vi ikke de penge ind, som vi regner med, ja så har vi også færre penge til at bygge for eksempel børnehaver, plejehjem, sikre klima og mobilitet og mange andre ting. Derfor satte jeg gang i et anlægseftersyn, som skulle endevende området og komme med forslag til, hvordan vi får bragt det her i orden. Det har vi fået, og derfor vil jeg drøfte med mine byrådskolleger, hvordan vi får det her løst. Det er en bunden opgave," siger Jacob Bundsgaard.

    Aarhus Kommune har i de seneste år ligget langt over anlægsrammen, der er er loft for, hvor meget kommunerne må bygge hvert år. I sidste års budget var der behov for at skubbe projekter for over 1 mia. kr. de efterfølgende år. Noget lignende er tilfældet i dette års budget, hvorfor der uanset de manglende indtægter vil være behov for at prioritere i anlægsområdet for at undgå statslige sanktioner. 

    Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, siger: ”Det er en alvorlig udfordring, vi står overfor. Vi har et fælles ansvar i hele byrådet om at finde finansiering til de mange projekter, som vi allerede har lovet aarhusianerne at levere. Samtidig skal vi også realisere den mobilitetsplan, som er forudsætningen for, at aarhusianerne også om ti år har en tilgængelig by. Hvis vi ikke kan udføre mobilitetsplanen i praksis, falder vores klimaløfter også, så det er et fælles ansvar, der skal løftes.” siger Nicolaj Bang. 

    Anlægseftersynet indgår i forhandlingerne om Aarhus Kommunes budget for 2025-2028, og der vil være drøftelser med partierne om at finde en løsning frem mod det endelige budgetforlig, der ventes i slutningen af september.

    Sidst opdateret: 20. august 2024