Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus Kommune skal igen spare på energien

Danmark står energimæssigt i en bedre situation end sidste vinter, men der er fortsat behov for at spare på energien i fyringssæsonen med en række energispareindsatser, lyder meldingen fra Aarhus Kommunes energikriseledelse

 • Læs op

Indhold

  Sidste vinter stod Danmark og andre lande i en ekstraordinær situation med stor usikkerhed om, hvordan energiforsyningen ville se ud hen over vinteren med risiko for mangel på både strøm og gas. Det betød, at Aarhus Kommune og andre offentlige arbejdspladser iværksatte store energibesparelser.

  I dag er situationen en anden. Det er vurderingen hos både Energistyrelsen og KL, som dog fastholder, at det er meget afgørende, vi bliver ved med at spare på energien. Derfor er det stadig relevant at spare på strømmen og varmen, da alt, hvad vi sparer nu, ruster os bedre til den kommende vinter. Indtil videre er der ikke – til forskel fra sidste år - kommet en mere præcis udmelding fra regeringen. Kommunerne leverede sidste år store energibesparelser på både el og varme, og der blev gjort mange erfaringer med, hvad der virker og ønskes lokalt, lyder det fra KL.

  KL vil i år ikke anbefale en bestemt temperatur for opvarmningen af bygninger, men bakker op om Energistyrelsens melding om at fastholde fokus på at spare på energien. På den baggrund vil Aarhus Kommunes energikriseledelse, som blev nedsat sidste år, anbefale, at der skal iværksættes en ny energispareindsats i kommunens bygninger. Derfor beder Magistraten Aarhus Ejendomme (den fælleskommunale ejendomsforvaltning) udarbejde en indstilling med energibesparende initiativer for kommunalt ejede bygninger.

  Borgmester Jacob Bundsgaard siger: ”Overordnet står vi i en bedre situation denne her vinter end sidste vinter, men det er stadigvæk meget afgørende, at vi holder et skarpt fokus på vores energi og sparer, hvor vi kan. På den måde kan vi bidrage til en stabil strømforsyning. Magistraten beder nu vores ejendomsforvaltning om en plan for, hvordan vi bedst muligt kan gennemføre en fornuftig energispareindsats i Aarhus Kommunes ejendomme. Vi har som kommune en forpligtelse til at gå forrest og vise, det nytter. Men jeg vil også opfordre virksomheder og folk derhjemme til at spare på energien, så vi kommer godt igennem vinteren igen.”

  Kommunerne leverede sidste år store energibesparelser som følge af indsatser i bygningerne. KL kan på tværs af 74 kommuner dokumentere, at elforbruget i gennemsnit blev nedsatte med hele 12,5 procent fra oktober 2022 til og med februar 2023 sammenlignet med året forinden.

  Sidst opdateret: 11. september 2023