Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling
Nyheder fra Teknik og Miljø

Borgmester og rådmand i Ukraine med hjælpe-program

En større delegation af specialister, erhvervsfolk og embedsfolk er med borgmesteren og Teknik- og Miljørådmanden i spidsen i disse dage på besøg i Lviv for at forberede den direkte hjælp til venskabsbyen i det vestlige Ukraine.

 • Læs op

Indhold

  Bedre vandforsyning og rehabilitering af krigsofre er blandt hovedemnerne på det delegationsbesøg, borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand Nicolaj Bang står i spidsen for i disse dage. Besøget følger op på flere tidligere besøg i år på både politisk og teknisk niveau for at forberede et konkret hjælpeprogram til den nye ukrainske venskabsby.

  Borgmester Jacob Bundsgaard siger: ”Vi er i øjeblikket langt med at forberede et hjælpeprogram, som vores ukrainske venner har efterspurgt – dels vandforsyning, dels behandling af amputationspatienter og genoptræning. Det er to områder, hvor Aarhus står stærkt med væsentlige kompetencer, så vi kan yde en markant og hurtig hjælp. Et mindre forprojekt er ved at være afsluttet, og nu er vi i Lviv for at vise politisk opbakning og sikre den fornødne fremdrift. Lviv er vores nye venskabsby, og det er vigtigt at vise, at vi i en svær tid er en god ven og partner, der kan og vil hjælpe.”

   

  Rådmand Nicolaj Bang siger: ”Det imponerer mig, at Ukraine er i fuld gang med at planlægge fremtiden midt i en krig. Det siger noget om den vilje og det mod, der kendetegner ukrainerne. Ikke bare genopbygger de landet, de arbejder hårdt på at skabe en bedre fremtid i tæt samarbejde med resten af Europa. Fra Aarhus kan vi hjælpe med stor viden om blandt andet sundhed og stabile vandforsyninger, og når man kan hjælpe, så bør man hjælpe. Derfor er det selvfølgelig noget, vi prioriterer højt.”

   

  Samarbejde med Lviv på rehabiliteringsområdet

  Det nationale rehabiliteringscenter i Ukraine, Unbroken, er beliggende i Lviv og modtager dagligt mange sårede ukrainere civile og soldater fra den østlige del af Ukraine, som er berørt af krigen, bl.a. til behandling for brandsår, rekonstruktiv kirurgi, ortopædi, proteser m.m. Der er derfor stort behov for hjælp i form af basal behandling og genoptræning af f.eks. amputationspatienter samt generel viden om rehabilitering. Aarhus Kommunes ortopædiske genoptræningscenter har stor faglig viden om genoptræning og rehabilitering af borgere inden for det ortopædiske område; bl.a. på amputationsområdet.

  Det kommende hjælpeprogram vil derfor ske i et samarbejde mellem Unbroken, Aarhus Kommunes ortopædiske genoptræningscenter, Region Midtjylland og Neurorehabiliteringscentret i Hammel.

  Samarbejde med Lviv på vandområdet

  Lvivs vandforsyningsselskabet Lviv Vodokanal kæmper med store problemer. I deres distributionsnet går omkring 35 procent af vandet tabt, før det når frem til forbrugerne – til sammenligning sker det kun for ca. 4,5 procent i Aarhus Kommune. De tekniske anlæg er utidssvarende og dårligt vedligeholdt, hvilket medfører stor risiko for drikkevandsforurening. Samtidig er deres renseanlæg i dårlig stand med nedbrudt udstyr og med tilsvarende dårlig rensning af spildevandet.

  Aarhus kan sammen med Aarhus Vand yde en markant indsats i Ukraine. Aarhus Vand har mange års erfaring med forsyningssamarbejder internationalt og har de seneste mere end 10 år været engageret i vidensdeling med forsyninger på de fleste kontinenter, blandt andet gennem samarbejde med Udenrigsministeriet. Lvivs vandselskab peger konkret på samarbejdsområder såsom nedbringelse af vandtab og mere effektiv drift. Det er velkendte emner i Aarhus Vands internationale arbejde.

  Det aarhusianske hjælpeprogram ventes at blive indledt efter nytår, og det vil ske i regi af – og bliver finansieret af – den danske Ukrainefond, hvor der etableres flere programmer, der kan facilitere samarbejde mellem danske og ukrainske kommuner.

  En større delegationen fra Aarhus

  Den aarhusianske delegation, som er i Lviv, omfatter 15 personer, som udover borgmester og rådmand omfatter en række embedsfolk, specialister på henholdsvis vand og rehabiliterings-området, medarbejdere fra Aarhus Vand, AVK og Sahva samt lokale erhvervsfolk fra Aarhus. Delegationen omfatter også de to medlemmer af Magistraten i Aarhus, byrådsmedlem Henrik Arens og Thure Hastrup.

   

  Sidst opdateret: 28. november 2023