Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus Kommune sætter ind mod stigning i sygefravær

Sygefraværet blandt ansatte i Aarhus Kommune ligger samlet for 2022 noget over niveauet for 2021 – og borgmester Jacob Bundsgaard foreslår på den baggrund en fornyet sygefraværsindsats

11. jan. 2023
  • Læs op

Indhold

    Covid og anden sygdom har ført til, at Aarhus Kommunes ansatte i 2022 har haft højere sygefravær end året før. Sygefraværet lander på 15,5 sygefraværsdage pr. fuldtidsstilling, hvilket vil sige en samlet stigning på 3,5 sygefraværsdage fra 2021 til 2022.

    Se den aktuelle statistik

    Stigningen i sygefraværet ligger primært i 1. kvartal 2022, hvor der var en stigning på tre sygefraværsdage pr. fuldtidsansatte sammenlignet med 2021 – fra 2,6 dage til 5,6 dage.

    Aarhus Kommunes fraværsregistrering viser, at stigningen i 1. kvartal hovedsageligt skyldes covid-19 smittede medarbejdere. Henholdsvis 41 procent og  43 procent af det samlede sygefravær i januar og februar er registreret som covid-sygdom (der er ikke registreret covid-sygdom efter 28. februar 2022 pga. ændret refusionslovgivning).

    Borgmester: Sygefravær skal ned

    Borgmester Jacob Bundsgaard vil på baggrund af tallene iværksætte en fornyet indsats for at dæmpe sygefraværet. Han varsler derfor, at han vil fremsende forslag til nye initiativer i løbet af foråret. Formålet med det vil i hovedtræk være at opnå følgende:

    • Bremse sygefraværet
    • At lederne ved, hvad de skal gøre og handler rettidigt både i forebyggelse og håndtering af sygefravær
    • Målrettede indsatser på de konkrete arbejdspladser, hvor der er udfordringer med sygefraværet og den ønskede effekt.

    Borgmester Jacob Bundsgaard siger:

    ”Aarhus Kommune har naturligvis som alle andre arbejdspladser været præget af meget sygdom på grund af covid de seneste år. Det er vigtigt, at vi på den baggrund igen holder fokus på at sikre de gode rutiner med forebyggelse og håndtering af sygefravær. Vi har i en årrække arbejdet systematisk med at forbedre vores sygefraværsindsats, blandt andet ved i højere grad at anvende data og ved at klæde lederne godt på, og vi har haft et relativt lavt sygefravær sammenlignet med andre kommuner. Det er mit håb og ambition, at Aarhus Kommune kan fastholde sin position blandt kommunerne med det laveste sygefravær. Det giver stor værdi for både vores medarbejdere og de borgere, vi er sat i verden for.”

    Blandt landets laveste i 2020 og 2021

    Aarhus kommune arbejder efter målsætningen om at ligge blandt de 10 kommuner i landet med laveste sygefravær. Målsætningen er indfriet både i 2020, hvor Aarhus lå på en delt 8. plads, og i 2021, hvor Aarhus Kommune lå på en 9. plads. Placeringen for 2022 kendes i starten af maj 2023, når Kommunerne og Regionernes Løndatakontor offentliggør årstotal for kommuner.

     

    Sidst opdateret: 4. september 2023