Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Kommentar fra borgmester Jacob Bundsgaard i forbindelse med at der er indgået politisk forlig i Aarhus Byråd om udvidelse af Aarhus Havn:

”Jeg er meget tilfreds med, at vi nu er lykkedes med få en aftale om en reduceret og klima-neutal udvidelse af Aarhus Havn. Udvidelsen bliver mindre end det, der først var ønsket af Aarhus Havn, men er samtidig et projekt, der kan understøtte havnens udviklingsbehov."

08. feb. 2023
 • Læs op

Indhold

  ”Jeg er meget tilfreds med, at vi nu er lykkedes med få en aftale om en reduceret og klima-neutal udvidelse af Aarhus Havn. Det er en aftale, der betyder at havneudvidelsen bliver mindre end det, der først var ønsket af Aarhus Havn, men samtidig et projekt, der kan understøtte havnens udviklingsbehov. Dermed er det et godt bidrag til at understøtte aarhusianernes fremtidige velfærd via et stærkt og bæredygtigt erhvervsliv.

  Jeg vil gerne kvittere for det store engagement, som både borgere og politikere har lagt i arbejdet. Tak til partierne og alle jer, der har engageret jer i sagen. Det har ikke været nogen let opgave, men vi har fundet en løsning, som balancerer de mange hensyn, ønsker og krav og som er god for byen og for klimaet.

  Med en aftale om en begrænset udvidelse imødekommer vi nogle af de mange bekymringer, vi alle sammen har haft i forhold til så stort et anlægsprojekt. Den omfattende borgerinddragelse, borgerpanel og de mange borgersvar har virkelig bidraget til at give et stærkere beslutningsgrundlag - det har flyttet noget.

  Med aftalen om et mindre projekt opnår vi bedre sigtelinjer udover bugten. Vi er privilegerede her i Aarhus med at have udsigt til strand, vand og skov, og det har vi fortsat med den her aftale.

  Samtidig er det et projekt, der er CO2 neutralt allerede i 2030, når vi taler om selve anlægget – og det er dermed det mest ambitiøse på klimaområdet for noget anlægsprojekt i byens historie. Efter 2030 vil det give en klimagevinst. Det er jeg personligt glad for, og det har været et stærkt ønske for forligspartierne at sikre en bæredygtig havneudvidelse.

  Aftalen har også et højt ambitionsniveau i forhold til vores havmiljø – vi reducerer markant i den mængde sediment, der skal klappes, og vi undgår at Fløjstrup Strand bliver klapplads

  Jeg er glad for, at forligspartierne har taget et stort ryk i at understøtte den grønne omstilling – det kommer vi til at gøre med denne aftale. For også i fremtiden skal vi transportere varer rundt i verden – både til og fra Aarhus – og det skal vi gøre på den mest klimarigtige måde, nemlig ved at transportere det ad vandvejen i stedet for at køre varerne med lastbiler på landevejene tværs gennem Europa.”

  Sidst opdateret: 4. september 2023