Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus Kommune viser vejen for grøn mad

Aarhus Kommune deltager på Danmarks største madfestival, Food Festival, på Tangkrogen i weekenden den 1.- 3. september. Her præsenteres festivalens gæster for, hvordan grøn mad er en del af løsningen på klimakrisen.

28. aug. 2023
  • Læs op

Indhold

    Det grønne begynder at fylde mere i måltidet i de aarhusianske vuggestuer, børnehaver, skoler, bosteder og plejehjem. Under overskriften ”Grøn mad – en del af løsningen” vil Aarhus Kommune vise gæsterne til Food Festival, hvordan kommune og byens borgere sammen kan reducere klimaaftrykket fra maden – og hvorfor det batter at kigge madvanerne efter i sømmene.

    Kommunen har noget på programmet hver dag


    Mød en oplevelseskok, smag på grøn plejehjemsmad og find ud af, hvordan du får dine kikærter til at smage himmelsk. Med inspirerende oplæg, klimaquizzer, fremtidsworkshops og meget andet vil Aarhus Kommune inspirere festivalens gæster til, hvordan de selv kan være med til at skubbe deres madvaner i en grønnere retning.

    ”Mad og måltidet er fuldstændigt grundlæggende for alle mennesker, men det er ikke ligegyldigt, hvad det er, vi putter i munden. Her har vi alle et stort ansvar for at reducere vores klimaaftryk. Byrådet har sat en ambitiøs målsætning om, at de kommunale køkkener skal reducere klimaaftrykket med 25 procent - vi er godt på vej, men der kan gøres endnu mere. På Food Festival viser vi, hvordan vi sammen og hver for sig kan spille en rolle i den grønne omstilling. Så kom og bliv inspireret!”, siger borgmester Jacob Bundsgaard.


    Fremtidens grønne tallerken


    Maden på kommunens tallerkener skal ikke bare være grønnere, den må også være velsmagende, sund og økologisk. Fredag eftermiddag kan festivalens gæster møde to madprofessionelle, Iben Hansen fra Engsøgård Plejehjem og Anke Kehrer fra Bevægelsesbørnehuset. De tryller hver dag råvarer om til dejlig grøn mad på tallerkenerne. De glæder sig til at snakke med gæsterne om, hvordan de sikrer økologi og bæredygtig mad til ældre og børn, uden det går ud over velsmag og madglæde.

    Hvad vi spiser, og hvordan det bliver produceret, har stor betydning for vores klode, miljø og sundhed. Lørdag og søndag inviterer projektleder Dan K. Kristensen og udviklingskonsulent Louise Kaad-Hansen derfor til en workshop med fokus på at høre om de drømme, som festivalens gæster har for fremtidens grønne tallerken.

    Ingredienserne på fremtidens tallerken i Aarhus Kommune er både bæredygtige og økologiske. Med en målsætning om mindst 60% økologi i kommunens køkkener er Aarhus Kommune blevet udvalgt til at være en del af festivalens Økologi-rute. Her kan gæsterne bl.a. kan høre mere om, hvordan Aarhus Kommune har sat økologi og bæredygtighed på menukortet.


    Aarhusianernes nye grønne vaner


    Om søndagen kan festivalens gæster få inspiration til, hvordan man får kikærterne til at smage himmelsk, når opskriftsudvikler og madformidler Trine Rubak uddeler tips og tricks til grøn og velsmagende mad. Med smagsprøver, nye grønne opskrifter og inspirerende snakke opfordres de besøgende til at forpligte sig på en ny grøn vane, de vil tage til sig, når de bliver stillet spørgsmålet: ”Hvilket grønt skridt vil du gå for et CO2-neutralt Aarhus?”.

    De besøgendes bidrag bliver uploadet til en fælles billedmosaik, som med tusindvis af grønne tiltag skal være med til at inspirere og motivere til et fremtidigt grønnere Aarhus.

    Hele programmet findes her Grøn mad - en del af løsningen

    Fakta om fødevarer i Aarhus

    • 39 procent *) af aarhusianerne udtaler, at de vil udskifte kød med bælgfrugter, hvis de havde et bedre kendskab til gode grønne retter.
    • 72 procent *) af aarhusianerne er enige i, at man som forbruger har ansvar for at nedbringe klimabelastningen gennem den mad, man spiser.

     


    *) Ifølge spørgeskemaundersøgelse gennemført af COWI for Aarhus Kommune i okt. 22 med deltagelse af 6000 personer i Aarhus Kommune.

    Sidst opdateret: 4. september 2023