Gå til hovedindhold
Nyheder fra Børn og Unge

Rådmand om borgmesterens budgetforslag: "Jeg er skuffet"

Folkeskolerne skal have flere penge, men en stor del af dem skal Børn og Unge selv finde. Det fremgår af borgmesterens budgetforslag, som netop er blevet offentliggjort. Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom er skuffet over udspillet og bekymret for børnene og de unge.

Rådhuset set gennem træerne
  • Læs op

Indhold

    Borgmester Jacob Bundsgaard har netop offentliggjort sit forslag til Aarhus Kommunes budget for 2025-28. Et forslag, som skal danne udgangspunkt for budgetforhandlingerne til september.

    I budgetforslaget fremgår det, at borgmesteren kan finde 50 mio. kroner om året til folkeskolerne i Aarhus Kommune. Derudover vil der tilfalde skolerne et engangsbeløb de kommende to år. Samtidig skal Børn og Unge selv finde 100 mio. kroner startende med 15 mio. kr. i 2025 og herefter stigende til 25 mio. kr. i 2026 og 30 mio. kr. i hhv. 2027 og 2028.

    Ikke godt nok, mener rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom.

    Det er et skuffende udspil. Med forslaget vil borgmesteren give maksimalt halvdelen af det trecifrede millionbeløb, han ellers selv klart og tydeligt har givet udtryk for, var på vej til folkeskolerne. Det, der for alvor betyder noget på skolerne og ude blandt børnene, er de varige midler,” siger Thomas Medom.

    Ifølge en analyse af skolernes økonomi, som Børn og Unge offentliggjorde i begyndelsen af august, skyldes folkeskolernes økonomiske udfordringer, at flere og flere elever har behov for specialundervisning. Børn og unge, som mistrives og har brug for ekstra støtte i undervisningen. Men skolerne har ikke pengene.

    Lagt op til store besparelser i Børn og Unge

    Hvis borgmesterens budgetforslag vedtages i sin nuværende form, vil det ifølge rådmanden betyde, at der skal findes store besparelser i Børn og Unge, og det vil uundgåeligt kunne mærkes hos børnene og de unge.

    Jeg er bekymret for vores børn og unge, fordi det er dem, det her kommer til at gå ud over. Det er kritisabelt, at borgmesteren først lover en masse penge, men reelt ikke foreslår tilstrækkelige langsigtede løsninger og endda lægger op til, at Børn og Unge selv skal levere så meget. Det er jo de samme børn, så hvem skal vi tage pengene fra?” spørger Thomas Medom og fortsætter:

    Fra vores vuggestuer og børnehaver, hvor der i forvejen er alt for få voksne omkring børnene? Selv med det nuværende budget er det en svær opgave at overholde loven om minimumsnormeringer. Skal vi spare mere på vores fritidstilbud, som allerede er skåret kraftigt ind til benet? På SFO’er og klubber som også spiller en stor rolle for børnenes trivsel og udvikling. Eller skal vi tage dem fra administrationen, som i forvejen er underlagt et enormt sparekrav? Opgaverne forsvinder jo ikke, bare fordi man laver en besparelse, så konsekvensen bliver, at dagtilbud og skoler selv skal løse dem – og nu med endnu mindre eller helt uden understøttelse fra forvaltningen,” siger Thomas Medom.

    En langsigtet løsning

    Vi skal i mål med en mere langsigtet løsning for folkeskolen og vejen frem er ikke store besparelser på de tilbud, hvor de samme børn går hen efter skole og tilbringer en stor del af deres hverdag,” siger Thomas Medom og understreger, at han trods skuffelsen over borgmesterens udspil er klar til budgetforhandlingerne i uge 38.

    Lige nu er jeg skuffet, men jeg er også motiveret, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at overbevise mine byrådskolleger om, at vi er nødt til at være mere ambitiøse og investere flere penge i vores børn og unges udvikling, læring og trivsel,” afslutter Thomas Medom.

    Det er forventningen, at partierne lander en aftale om Aarhus Kommunes budget for 2025-28 torsdag den 19. september.

    Du kan læse borgmesterens forslag til Aarhus Kommunes budget for 2025-28 her.

    Yderligere oplysninger

    Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61

    Sidst opdateret: 27. august 2024