Gå til hovedindhold
Nyheder fra Børn og Unge

Børn og Unge opsiger samarbejdet med Actura

Siden 2015 har Børn og Unge samarbejdet med virksomheden Actura om de to tilbud ’Taxa til Bus’ og ’Teknologitalenter’. Tilbuddene er målrettet elever i specialpædagogiske skoletilbud, der enten skal lære at tage bussen selv eller understøttes til større trivsel og interesse for IT-rettede erhverv.

Indhold

    En afdækning af Børn og Unges samarbejde med Actura har imidlertid vist, at udbudsgrænsen for ’Taxa til Bus’ er overskredet, hvorfor aftalen opsiges. Alle elever kan som udgangspunkt afslutte igangværende forløb. Børn og Unge vil fremover selv varetage opgaven gennem initiativer og indsatser, som er igangsat i forlængelse af de ændrede serviceregler for befordring, som bl.a. skal medvirke til, at et større antal elever bliver i stand til selv at tage bussen og på den måde opnå øget livsmestring.

    Actura har leveret et rigtig godt tilbud, som vi ikke havde i Børn og Unge, da vi indgik aftalen tilbage i 2015. I dag er vi et andet sted med flere lignende, gode indsatser i PPR-regi. Da grænsen for, hvornår sådan en ydelse skal sendes i udbud, samtidig er nået, giver det mening, at vi nu siger tak for samarbejdet til Actura og selv varetager opgaven i fremtiden,” siger Ole Kiil Jacobsen, forvaltningschef i Børn og Unge.

    Foruden ’Taxa til Bus’, samarbejder Børn og Unge med Actura om ’Teknologitalenter’, hvor elever med autisme spektrum forstyrrelser og vanskelige skoleforløb tilknyttes virksomheden i et individuelt tilrettelagt praktikforløb, som skal øge deres trivsel og stimulere deres interesse eller talent for programmering, kodning el.lign.

    Børn og Unges udgifter til tilbuddet er imidlertid tæt på udbudsgrænsen. Samtidig opfylder tilbuddet ikke folkeskolelovens krav til erhvervspraktik, og da ’Teknologitalenter’ heller ikke er et skoletilbud, hvor eleverne modtager undervisning i et omfang, som opfylder fagenes mål og forbereder dem på folkeskolens afgangsprøver, er der ikke lovhjemmel til at opretholde tilbuddet. Derfor opsiges samarbejdet med Actura om ’Teknologitalenter’. De elever, som i øjeblikket er tilknyttet et forløb, vil i samarbejde med deres skole, PPR og UU Aarhus (Ungdommens Uddannelsesvejledning) overgå til andre tilbud. Børn og Unge vil understøtte den bedst mulige overgang for eleverne.

    Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der er en lang række børn og unge, som har haft rigtig god gavn af at være tilknyttet ’Teknologitalenter’ hos Actura. Som kommune er vi imidlertid forpligtet til, at alle vores tilbud overholder gældende lovgivning. Også dem som varetages af eksterne parter. I det her tilfælde handler det om, at børnene skal modtage den undervisning, de har krav på ifølge folkeskoleloven, mens de er tilknyttet ’Teknologitalenter’. Det er vi desværre blevet bekendt med ikke har været tilfældet, og på den baggrund er vi nødt til at stoppe samarbejdet,” siger Ole Kiil Jacobsen og fortsætter.

    ”Vi er naturligvis kede af de konsekvenser, det kan have haft for nogle børns skolegang, og vi beklager de gener, det her medfører for dem, som er tilknyttet ’Teknologitalenter’ i dag. Vi er meget bevidste om, at det er sårbare børn, og vi vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan for at gribe dem bedst muligt og finde gode alternative tilbud i tæt samarbejde med deres forældre,” siger Ole Kiil Jacobsen.

    Forældrene til elever tilknyttet ’Taxa til Bus’ og ’Teknologitalenter’ er blevet orienteret om opsigelsen. Forældre til elever tilknyttet ’Teknologitalenter’ er desuden blevet indkaldt til netværksmøde samt tilbudt at deltage i møder efter behov med PPR hos Børn og Unge.

    Yderligere oplysninger

    Ole Kiil Jacobsen, forvaltningschef, tlf. 29 20 99 70.

    Sidst opdateret: 3. oktober 2023