Anbefalinger fra borgere og interessenter
En række interessenter er helt tæt på maskinrummet, når den nye Aarhusmodel for borgerinddragelse bliver udviklet, hvor de kommer med råd og indsigter til den nye model.
Vi vil gerne inddrage den brede aarhusianske befolkning i arbejdet med en ny Aarhusmodel for borgerinddragelse. Derfor har vi samlet et forum med 25 repræsentativt udvalgte aarhusianere og 20 repræsentanter fra foreninger og organisationer. Forummet mødes fem gange, hvor deltagerne debatterer og drøfter forskellige temaer om demokrati, deltagelse og byudvikling.
- Møde d. 16. november 2023: Indflyvning til opgaven. Vi dykkede ned i forummets overordnede opgave som er, at Teknik og Miljø har brug for hjælp til at forestille sig, hvordan aarhusianerne kan inddrages i byens udvikling i fremtiden.
- Møde d. 4. december 2023: Deltagerne blev præsenteret for forskellige udfordringer og dilemmaer i udvalgte cases fra virkeligheden, som de havde mulighed for at komme med anbefalinger til.
- Møde d. 29. januar 2024: Indblik i kommunale processer, og hvordan man som borger får sin stemme hørt. Vi tog også hul på arbejdet med at formulere anbefalinger til hovedspørgsmålet: ”Hvordan skal aarhusianerne inddrages i fremtidens byudvikling?”
- Møde d. 4. marts 2024: Anbefalingerne skrives ned, og deltagerne skal overveje, hvilket format disse skal vises i.
- Møde d. 4. april 2024: Fernisering på Medborgerskabsforummets anbefalinger til Aarhus Kommune, Teknik & Miljø.
I sidste ende har Medborgerskabsforummet givet Teknik og Miljø en række konkrete anbefalinger til, hvordan vi fremadrettet skal inddrage aarhusianerne i byens udvikling. Anbefalingerne indgår i udviklingen af den endelige model.
Læs de otte anbefalinger og syv initiativer fra Medborgerskabsforummet her.
Vi er optagede af at få flere aarhusianske børn og unge involveret i fremtidens byudviklingsprojekter – det er trods alt dem, der kommer til at leve med resultaterne. Derfor har vi inviteret Børne- og ungebyrådet med ind i maskinrummet og spurgt dem, hvad de tænker, og hvordan de, som repræsentanter for en særligt vigtig målgruppe, kan se sig selv bidrage til arbejdet med udformningen af en ny Aarhusmodel for borgerinddragelse.
Indtil videre har vi mødt hinanden til et arbejdsgruppemøde (tirsdag d. 14. november 2023) hvor vi sammen blev klogere på, hvad Børne- og Ungebyrådet synes er særligt vigtigt, at vi bliver bedre til, når vi involverer borgere i byens fysiske udvikling. Næste gang vi mødes (tirsdag d. 20. februar 2024) arbejder vi i dybden med de indsigter, vi fik fra sidste møde, og bliver mere konkrete i de forslag og ændringer, de ser som løsninger på de problemer og udfordringer, de oplever i forbindelse med inddragelsen i Aarhus.
Vi vil gerne gøre det let for borgere og interessenter at deltage i arbejdet med en ny Aarhusmodel for borgerinddragelse. Derfor har vi oprettet en digital platform til input og dialog. Her inviterer vi alle interesserede til at indgå i samtalen om, hvordan fremtidens borgerinddragelse skal se ud ved at spørge: Hvordan vil du deltage i fremtidens byudvikling?
Alle forslag, kommentarer og likes på platformen indgår i arbejdet med at udvikle en ny Aarhusmodel for borgerinddragelse.
Borgerinddragelsen finder sted på tværs af fagområder og spiller ind i komplekse, tværgående projekter. Det er afgørende, at modellen taler ind i de arbejdsgange og -processer, hvis modellen skal bruges i praksis. Derfor er alle medarbejdere i Teknik og Miljø inviteret til at besvare spørgsmålet: Hvordan bliver vi bedre til at samarbejde om borgerinddragelsen? Her kan de dele deres erfaringer, bekymringer og input via en lukket digital platform.
Medborgerskab
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
E-mail: inddragelse@mtm.aarhus.dk