Affaldstilsyn
Din virksomhed kan blive udvalgt til affaldstilsyn. Tilsynet er lovpligtigt og gebyrfinansieret.
Som virksomhed kan I blive udvalgt til at få foretaget et affaldstilsyn. Formålet med tilsynet er at sikre, at jeres virksomhed har en korrekt sortering og håndtering af affaldet. På den måde kan vi sikre, at mest muligt affald bliver genanvendt og håndteret miljømæssigt forsvarligt.
Alle virksomheder kan få et affaldstilsyn. Miljøstyrelsen udpeger hvert år de virksomheder, som Aarhus Kommune skal på fysisk tilsyn hos. Virksomhederne bliver udvalgt ud fra blandt andet data i Affaldsdatasystemet og cvr-registeret. Det kan også være særlige brancher, der bliver udvalgt til tilsyn. For eksempel byggepladser, supermarkeder og restauranter.
De virksomheder, der allerede får regelmæssigt miljøtilsyn, får også foretaget affaldstilsyn. Læs mere om miljøgodkendelser og -tilsyn her.
Derudover kommer Aarhus Kommune også på tilsyn, når et øjeblikkeligt fysisk affaldstilsyn er påkrævet for at sikre virksomheders overholdelse af regler om affald.
Hvis din virksomhed er udvalgt til et tilsyn, får I som udgangspunkt et varslingsbrev via digital post mindst to uger før det fysiske tilsyn.
På adressen gennemgår vi sammen virksomhedens affaldsløsninger. Vi starter normalt ved jeres beholdere i affaldsgården. Derefter vil vi gennemgå jeres kildesortering rundt i virksomheden. Hvis der er fejl og mangler ved jeres affaldsløsning, gennemgår vi reglerne med jer og vejleder om mulige løsninger. I samarbejde med jer, sætter vi en tidsfrist for, hvornår det skal være bragt i orden, og hvordan vi følger op.
Derudover vejleder vi også gerne i, hvordan jeres virksomhed minimerer, genbruger og genanvender affald bedst muligt.
Efter det fysiske tilsyn får I en rapport, som beskriver forholdene på stedet og de aftaler, vi har indgået.
Under tilsynet skal vi have adgang til virksomhedens indendørs og udendørs sorteringsløsninger. Vi skal snakke med en repræsentant fra virksomheden, som har viden om jeres affaldshåndtering. I kan vælge at lade jer repræsentere eller bistå af andre under tilsynet.
I skal have dokumentation for jeres affaldsordning klar til tilsynet, da vi skal kunne se at jeres affald bliver kørt til genanvendelse og håndteret miljømæssigt forsvarligt. Dokumentation er blandt andet kontrakter og fakturaer fra dine private affaldsindsamlere samt erhvervskvitteringer fra genbrugsstationen.
I kan også gennemgå virksomhedens affaldshåndtering og rette op på eventuelle fejl og mangler forud for vores besøg.
I skal sortere alle genanvendelige affaldstyper. Både de husholdningslignende, vi kender hjemmefra, og de eventuelle særlige typer fra virksomhedens produktion. Se Miljøstyrelsens kampagne med branchespecifikke eksempler og korte videoguides.
Det kan være en fordel at placere affaldsspande til sortering i nærheden af hvor det konkrete affald opstår. Det kan for eksempel være spande til:
- Papir og pap i printerrum eller ved kontorpladser.
- Madaffald, plast og mad- og drikkekartoner i køkkener og kantiner.
- Pap, plastik og flamingo ved udpakningsområder.
- Farligt affald til batterier og printerpatroner i printerrum.
Det er også generelt en god ide at stille flere spande sammen og lave "affaldsstationer”, så medarbejderne kan komme af med alt deres affald det samme sted. Spande til restaffald bør heller aldrig stå alene, da det inviterer til at alt affald bliver smidt deri i forbifarten. Derudover er det et lovkrav, at restaffald skal indsamles i klare plastsække fra 1. juli 2025.
Alle affaldsspande bør være markeret tydeligt med piktogrammer. Det gør det nemt for medarbejderne at identificere de korrekte spande. Find affaldspiktogrammer til udprint her.
Derudover bør I løbende infomere medarbejderne om jeres affaldsløsninger, så de bliver vant til at bruge ordningerne i deres dagligdag. God inddragelse og indflydelse på jeres affaldsløsninger er med til at styrke ejerskabsfornemmelsen hos den enkelte.
Affaldstilsynet skal i henhold til national lovgivning gebyrfinansieres af virksomheden. Gebyrsatsen er en timepris som fastlægges af den enkelte kommunalbestyrelse ud fra de faktiske omkostninger.
Gebyrsatsen i Aarhus Kommune er ikke endeligt godkendt, men vil fremgå på vores hjemmeside og via gebyrbladet, når det er vedtaget. Se de generelle takster i Teknik og Miljø her.
Det samlede affaldstilsyn omfatter forberedelse, kørsel, det fysiske tilsyn, rapportering, eventuelt håndhævelse og opfølgende tilsyn.