Gå til hovedindhold

Miljø- og klimaeffektivt byggeri og ejendomsdrift i Aarhus Kommune

Når I bygger for Aarhus Kommune eller står for driften af vores bygninger, skal I være opmærksomme på vores lokale klima- og miljøkrav.

Indhold

    I Aarhus arbejder vi aktivt på at reducere vores direkte CO2-udledning ved at energirenovere eksisterende bygninger og stille strenge krav til energiforbruget i nye bygninger. Samtidig vil vi mindske vores indirekte CO2-emissioner ved at være mere bevidste om de byggematerialer, vi bruger. Fra 2023 bygger vi derfor i overensstemmelse med Bygningsreglementets lavemissionsklasse på vores nye projekter.

    Her finder I de krav, vi stiller til rådgivere, entreprenører, håndværkere og alle andre, der arbejder sammen med os. 

    Se gældende krav og anbefalinger til miljø- og energirigtigt byggeri

    Mangler I en tidligere version? Her finder I den tidligere version af krav og anbefalinger til byggerier udført for Aarhus Kommune. Den gælder for kommunale byggerier fra 2013 til 2022.  

    Se udgåede krav og anbefalinger til miljø- og energirigtigt byggeri

    Få mere inspiration

    Denne publikation samler op på erfaringer og viden fra etablering af tre nye daginstitutioner i Aarhus Kommune: Mallinggårdsvej, Lokesvej og Høiriisgårdsvej. De tre institutioner er eksempler på, hvordan man kan mindske klimapåvirkningen under opførsel af nye bygninger.

     

    Dette katalog er lavet som en del af Aarhus Kommunes klimaplan 2016-2020. Kataloget er til jer, der har en interesse i cirkulær økonomi inden for byggebranchen. Kataloget giver inspiration og ideer til, hvordan vi i fællesskab kan udvikle cirkulær økonomi i Aarhus til gavn for byggebranchen og aarhusianerne.

    Inspirationskatalog til cirkulær økonomi i byggeri

    Fakta

    Med klimaplanen 2021-2024 vedtog byrådet en målsætning om at nedbringe klimaaftrykket fra bygge-og anlægsaktiviteter med 70% i 2030 set i forhold til 1990. Vi er nu halvvejs mod dét mål. Vi arbejder bl.a. med at energioptimere de kommunale bygninger, så de bruger 30 pct. mindre energi at drive, at mindske CO2-udledningen fra materialer og anlægsarbejde, når vi renoverer og bygger nyt.

    For nye bygninger på over 1.000 m2, hvor Aarhus Kommune er bygherre, er der fastsat en grænseværdi for klimapåvirkningen på maksimalt 8 kg CO-udledning pr. kvadratmeter pr. år. Hvor Aarhus Kommune er medbygherre på nybyggerier over 1.000 m2 vedtages det politisk, om lavemissionskravet skal være gældende.

    Vi har stort fokus på, at byggesektoren bliver en markant spiller i det cirkulære regnskab, og vi har en vision om, at der i fremtidens byggerier anvendes mere end 50 pct. genbrugte eller upcyclede produkter og materialer, både når de bygges og drives. 

    Det er byens klimastrategi og klimaplan, som sætter retningen for de områder, der kræver en særlig indsats indtil 2024. I 2025 forventes byrådet at vedtage en ny klimaplan.

    Sidst opdateret: 19. marts 2025