Gå til hovedindhold

RefurbishBike – den ansvarlige miljø-, klima-, genbrugskriger – på cykelstien i Aarhus

‎Projektet skal teste og videreudvikle et nyt cykeludlejningsprojekt, der har fokus på reducering af CO2, miljø og bæredygtighed hele vejen rundt.

Billede af RefurbishBikes signatur cykel
  • Læs op

Indhold

    Cyklerne til udlejning har primært afsæt i de hundredvis af cykler, der af forskellige årsager efterlades rundt omkring i Aarhus. Mange af de efterladte cykler kan enten renoveres og upcycles til en god stand eller bruges som reservedele i renoveringen af andre cykler. På den måde bruges genbrug til at undgå unødvendigt ressourcespild.

    Samtidig har projektet fokus på at få flere borgere i sadlen, hvilket kan resultere i færre biler på gaden og dermed en reducering af CO2 – til gavn for vores klima og miljø.

    Social bæredygtighed er også tænkt ind i projektet, da det har høj prioritet, at cykling gøres tilgængelig for alles økonomi gennem det cirkulære udlejningsprojekt. Der er sat et mål om at lave udlejningsløsninger målrettet tre specifikke målgrupper:

    • Familien – herunder ikke mindst børn, der i deres opvækst naturligt har et behov for hyppig udskiftning af cykel til en anden og større model.
    • Studerende – gerne i samspil med Aarhus’ uddannelsesinstitutioner. Her er der bl.a. et ønske om at få skabt den bæredygtige campus-cykel, der eksempelvis kan bruges af studerende, der har langt til studiet, som ”last mile” transport.
    • Virksomheder/medarbejdere – RefurbishBike kan eksempelvis tilbyde virksomheder en flåde af såkaldte Signatur Cykler. Cyklerne designes så signalet om, hvordan virksomheden bakker op om FNs verdensmål, fremstår helt tydeligt, når medarbejderne cykler rundt i bybilledet.

    Projektet vil også blive brugt som afprøvning af nye sensorer, som monteres direkte på cyklerne, der skal være med at levere data og bedre viden om cykelkulturen – og ikke mindst cykeleffektiviteten i Aarhus Kommune. Dette indebærer bl.a. at afdække tidspunkter og strækninger med spidsbelastninger/sikkerhedsmæssige udfordringer og at visualisere forbedringsmuligheder – for eksempel i forhold til arbejdspladsens grønne aftryk eller skolens trafiksikkerhed.

    Der er et ønske om at bruge data til forbedringer i trafikken, der gør det nemmere, sikrere og sjovere at cykle på arbejde, i skole eller blot i fritiden.

    Sidst opdateret: 21. november 2024