Gå til hovedindhold

Konstruktiv journalistik

Samarbejde om konstruktiv journalistik i den aarhusianske lokalpresse.

 • Læs op

Indhold

  Formål og baggrund

  Demotiverende pressehistorier om ældrepleje har ramt hele landet og ikke mindst den aarhusianske ældrepleje i de seneste år.

  Medarbejderne fortæller, at de ikke synes mediebilledet er retvisende (læs fx ”Når vi laver en fejl, fylder det 400 procent. Men når vi gør noget godt, er det en sidebemærkning” (danskekommuner.dk) og Leder gik viralt med opslag om TV 2-muldvarp: Jeg savner den positive vinkel (danskekommuner.dk).

  En spørgeskemaundersøgelse forud for projektstart har vist, at brugernes tilfredshed med plejehjem og hjemmepleje i Aarhus er langt højere end hvad aarhusianerne i almindelighed tror, og at der er tydelig sammenhæng mellem aarhusianernes holdning til kvaliteten i ældreplejen og hvor meget, man følger med i medierne. 

  Derfor er Sundhed og Omsorg gået ind i et samarbejde med lokalpressen og Constructive Institute. 

  Projektet skal understøtte mediernes muligheder for i højere grad at bruge konstruktiv journalistik (constructive journalism), som fokuserer på at facilitere og inspirere til løsninger af samfundsproblemer i supplement til mere klassiske journalistiske tilgange, der primært rapporterer om problemer og placerer ansvar.

  Forventningen er, at projektet dermed kan være med til 

  • skabe et mere tillidsfuldt forhold mellem medier og embedsværk, hvilket er essentielt for en velfungerende demokratisk samtale i offentligheden
  • skabe et mere balanceret og nuanceret mediebillede af den aarhusianske ældrepleje, og derigennem også bidrage til den psykologiske tryghed og forbedret arbejdsmiljø i MSO
  • som delprojekt at understøtte målsætningerne for programmet Tillid, Åbenhed og Læring i MSO og det vilde problem Den Demokratiske Samtale

  Læs mere om konstruktiv journalistik på Constructive Institutes hjemmeside

  Internt er det også et mål at etablere et psykologisk trygt rum for pressesamarbejde med mange flere  involverede medarbejdere.

  Konkrete tiltag

  Organisering

  Projektet er forankret i Kommunikation og Analyse, Sundhed og Omsorg. 

  Projektet vil være en del af et planlagt program i Sundhed og Omsorg om "Tillid, Åbenhed og Læring" (TÅL) og en prøvehandling i det vilde problem Den demokratiske samtale (aarhus.dk)

  Samarbejdspartnere

  Første møde i partnerkredsen blev afholdt 1. maj 2023. Det er aftalt, at samarbejdspartnere evaluerer projektet i løbet af 2024. 

  Sidst opdateret: 22. maj 2024