Gå til hovedindhold

Konstruktiv journalistik og åbenhed

Samarbejde om konstruktiv journalistik i den aarhusianske lokalpresse. Åbenhedstræning i Sundhed og Omsorg.

Indhold

    Tillid, åbenhed og læring er nøgleværdierne bag samarbejdet om konstruktiv journalistik i Aarhus og den interne åbenhedstræning. 

    Værktøjer

    Der er udviklet flere værktøjer ifm. projekterne, som øvrige offentlige organisationer er velkomne til at kopiere og/eller lade sig inspirere sig af (og giv os lige et praj, hvis I bruger det).

    Til pressen

    Til medarbejdere

    Åbenhedstræning i Sundhed og Omsorg

    Sundhed og Omsorg begyndte i foråret 2024 at tilbyde ledere, tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter et kursus i åbenhedstræning, som er udviklet sammen med organisationen ProPublica, der arbejder for bedre offentlig kommunikation. Kurset vil fra 2025 blive tilbudt alle medarbejdere, og desuden vil åbenhedstræning og ytringsfrihed for offentlige ansatte indgå i den obligatoriske onboarding for nye ledere. 

    Det overordnede formål med kurset er at forbedre den offentlige demokratiske samtale om sundheds- og omsorgsrådet og øge den psykologiske tryghed i organisationen. Konkret skal åbenhedstræningen bidrage til at øge trygheden blandt medarbejderne ved at udtale sig i det offentlige rum og til pressen og forstærke kendskabet til retningslinjerne for offentligt ansatte ytringsfrihed. 

    Konstruktiv journalistik

    Formål og baggrund

    Demotiverende pressehistorier om ældrepleje ramte hele landet og ikke mindst den aarhusianske ældrepleje i de tidlige 2020'ere. 

    Medarbejderne Fortalte, at de ikke syntes mediebilledet er retvisende (læs fx ”Når vi laver en fejl, fylder det 400 procent. Men når vi gør noget godt, er det en sidebemærkning” (danskekommuner.dk) og Leder gik viralt med opslag om TV 2-muldvarp: Jeg savner den positive vinkel (danskekommuner.dk).

    En spørgeskemaundersøgelse forud for projektstart viste vist, at brugernes tilfredshed med plejehjem og hjemmepleje i Aarhus var langt højere end hvad aarhusianerne i almindelighed troede, og at der er tydelig sammenhæng mellem aarhusianernes holdning til kvaliteten i ældreplejen og hvor meget, man følger med i medierne. 

    Derfor gik Sundhed og Omsorg i 2023 ind i et samarbejde med lokalpressen og Constructive Institute. 

    Projektet skal understøtte mediernes muligheder for i højere grad at bruge konstruktiv journalistik (constructive journalism), som fokuserer på at facilitere og inspirere til løsninger af samfundsproblemer i supplement til mere klassiske journalistiske tilgange, der primært rapporterer om problemer og placerer ansvar.

    Forventningen er, at projektet dermed kan være med til 

    • skabe et mere tillidsfuldt forhold mellem medier og embedsværk, hvilket er essentielt for en velfungerende demokratisk samtale i offentligheden
    • skabe et mere balanceret og nuanceret mediebillede af den aarhusianske ældrepleje, og derigennem også bidrage til den psykologiske tryghed og forbedret arbejdsmiljø i MSO
    • som delprojekt at understøtte målsætningerne for programmet Tillid, Åbenhed og Læring i MSO og det vilde problem Den Demokratiske Samtale

    Læs mere om konstruktiv journalistik på Constructive Institutes hjemmeside

    Internt er det også et mål at etablere et psykologisk trygt rum for pressesamarbejde med mange flere  involverede medarbejdere.

    Konkrete tiltag

    Organisering

    Projektet er forankret i Staben for Politik, Udvikling og Kommunikation, Sundhed og Omsorg. 

    Projektet vil være en del af et planlagt program i Sundhed og Omsorg om "Tillid, Åbenhed og Læring" (TÅL) og en prøvehandling i det vilde problem Den demokratiske samtale (aarhus.dk)

    Samarbejdspartnere

    Første møde i partnerkredsen blev afholdt 1. maj 2023.  

    Åbenhedsaftale med FOA

    Den 23. maj 2025 underskriver Sundhed og Omsorg og FOA en åbenhedsaftale (pdf)

    Sidst opdateret: 22. april 2025