Gå til hovedindhold

Distrikt Midt

Folkesundhed Aarhus samt områdets sundhedsenheder og folkehuse.

  • Læs op

Indhold

    Sundhedsenhederne 

    Læs om sundhedsenhederne her.

    Folkehusene

    Læs om folkehusene her.

    Folkesundhed Aarhus 

    Folkesundhed Aarhus hjælper aarhusianerne til mere sundhed og trivsel i hverdagen ved at sætte ind dér, hvor der er mest brug for det, afhjælpe de største sundhedsudfordringer samt at mindske den sociale ulighed i sundhed.  

    Folkesundhed Aarhus arbejder ud fra troen på borgerens evner til at ændre vaner, og de vejleder og støtter borgere hele vejen mod et selvstændigt hverdagsliv uafhængig af hjælp fra kommunen.  

    Folkesundhed Aarhus har i flere af afdelingerne fokus på at bygge bro og samarbejde med civilsamfundet om løsninger, hvor borgere efter endt forløb kan fastholde de sunde vaner. Funktionen varetages af et brobyggerteam, der er forankret hos Folkesundhed Aarhus i FrydenlundHUSET. 

    Du kan læse mere om Folkesundhed Aarhus og vores sundhedsforløb på Folkesundhed Aarhus.

    Afdeling i FrydenlundHUSET 

    Folkesundhed Aarhus i FrydenlundHUSET tilbyder en række åbne sundhedstilbud for borgere som enten ønsker at stoppe med at ryge, at drikke mindre, at være med i et mad- og bevægelsesfællesskab, er gravide med et BMI over 27 eller har en depression eller stress. For seniorer tilbydes seniorsvømning og forebyggende hjemmebesøg, som er en samtale i eget hjem om dét, der fylder i hverdagen for alle over 65 år.    

    I afdelingen i FrydenlundHUSET er der også fokus på sundhedsfremme og -forebyggelse på udvalgte arenaer, hvor der et særligt behov. Indsatsen i ungearenaen har fokus på mere sundhed og trivsel i dagligdagen for elever på ungdomsuddannelser. Indsatsen på arbejdspladser har fokus på at give inspiration og rådgivning til at skabe en sund arbejdsplads. 

    Afdeling på MarselisborgCentret 

    Folkesundhed Aarhus på MarselisborgCentret har fokus på borgere med kronisk sygdom eller kræft og tilbyder blandt andet forløb til borgere med type 2-diabetes, KOL, hjertekarsygdom, borgere der har eller har haft kræft samt lænderygsmerter og kroniske smerter.  

    Afdelingen på MarselisborgCentret har ligeledes særligt fokus på de pårørende, der kan have brug for støtte til at passe på sig selv som nærtstående omsorgsperson i et sygdomsforløb.  

    Gennem en fælles sundheds- og beskæftigelsesindsats med Jobcentret tilbyder afdelingen borgere, der er sygemeldte fra enten beskæftigelse eller ledighed, en koordineret tværmagistratslig indsats, der fremmer den enkeltes muligheder for at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet og vende tilbage til job hurtigst muligt, så antallet af borgere på sygedagpenge reduceres.  

    I Stomi- og kontinensklinikken tilbydes vejledning, udredning og træning til borgere, der har problemer med at holde på urin og/eller afføring eller har stomi, ligesom der hjælpes med bevilling af stomi- og kontinenshjælpemidler. 

    Afdeling i Globus1 

    Folkesundhed Aarhus i Globus1 tilbyder håndholdte og skræddersyede sundhedsindsatser til borgere, der lider af type 2-diabetes, hjertekarsygdom, KOL, ondt i ryggen eller som ønsker at stoppe med at ryge eller ændre sine kost- og motionsvaner. 

    Afdelingen i Globus1 har ligeså en række fremskudte sundhedsindsatser i udvalgte, socialt udsatte boligområder med et særligt fokus på natur og sundhedsfremme i et familieperspektiv. 

    Sundhedsforløbene afholdes af sundhedsfaglige medarbejdere, der både taler dansk, arabisk, somalisk eller tyrkisk. 

    DemensHjørnet 

    DemensHjørnet er et hus for alle aarhusianere, som gerne vil vide mere om demens, og det er et kraftcenter i forebyggelsesarbejdet og rehabilitering på demensområdet med afsæt i grundprincippet ”rette hjælp til rette tid” og forhaling af sygdomsudvikling.  

    Målgruppen er nydiagnosticerede borgere med demens, borgere under udredning for en demenssygdom og borgere med tegn på demens samt deres pårørende, og målet er at understøtte den enkelte i at klare livet med demens mest muligt selvstændigt.   

    Borgere og pårørende tilbydes rådgivning og støtte af demensfaglige rådgivere, socialrådgivere og psykologer, og de tilbyder ligeledes både fysisk og kognitiv træning.

    Læs mere om DemensHjørnet.

    Folkestedet og Værkstedet 

    Folkestedet og Værkstedet er frivillighuse for aarhusianere, der gerne vil have et aktivt, spændende og varieret liv med fokus på aktiviteter på tværs af interesser, alder og baggrund. 

    Folkestedet danner rammerne om foreninger og klubber, der drives af frivillige ildsjæle, og er dermed et samlingssted for fællesskaber og møder mellem mennesker. Derudover understøtter Folkestedet prioriterede indsatser målrettet særligt sårbare borgere, der har behov for en særlig støtte til at øge eller genvinde trivsel, sundhed og tryghed. 

    Læs mere om Folkestedet.

    Værkstedet er et kreativt fristed bestående af forskellige værkstedsafdelinger der, ligesom Folkestedet, danner ramme for at foreninger og klubber i Aarhus Kommune har et samlingssted for fællesskaber og møder mellem mennesker. 

    Foreningen Værkstedet er for pensionister og efterlønnere, som gør det muligt for borgere, der ikke er med i en eksisterende forening, at stifte nye bekendtskaber og dyrke kreative interesser sammen med andre.  

    Værkstedet er åbent for alle, men har et særligt fokus på mænds sundhed, hvor Værkstedet danner ramme for fællesskaber, hvor mænd kan mødes på tværs om et fælles tredje.   

    Læs mere om Værkstedet.

    Ledelse 

    Sundhedsfremme- og forebyggelseschef
    Tina Porsmose
    E-mail: tpj@aarhus.dk
    Telefon: 51 57 62 75

    Sidst opdateret: 22. januar 2024