Gå til hovedindhold
Pædagogisk udvikling

På Næshøjskolen underviser eleverne hinanden i førstehjælp

I 2022 gik Skolernes Førstehjælpspris til Næshøjskolen for deres førstehjælpskorps af ældre elever. Igen i år har forløbet været en succes for skolen, der oplever at førstehjælpsundervisningen styrker eleverne både fagligt og socialt.

10. apr. 2025

Indhold

    På Næshøjskolen i Harlev har 7. årgang afsat hele dagen til førstehjælpskursus. De har allerede selv gennemført en hel dag med indgående førstehjælpsundervisning, og nu er det blevet deres tur til at undervise de yngre elever i 2. og 4. klasse. Undervisningen foregår i skolens idrætshal, hvor eleverne har fordelt sig i små grupper på hele gulvet, og skiftevis roterer fra en station til den næste.

    2. klasse skal lære basale færdigheder som at ringe 112, bruge cykelhjelm, sætte plaster på eller hente en voksen. På 4. årgang lærer eleverne også at udføre hjertelungeredning og at vurdere den tilskadekomne.

    I folkeskolen er færdselslære og ulykkeshåndtering et obligatorisk emne. Det er dog op til den enkelte skole at bestemme, hvordan undervisningen tilrettelægges.

    Mikael Madsen, som er pædagogisk leder på Næshøjskolen, ser tydelige fordele i den måde, skolen har valgt at afvikle undervisningen på. Både fordi det er læringsrigt for de ældste elever at videreformidle noget, men også fordi de yngste elever er meget optagede af undervisningen.

    ”Når børn får lov til at undervise andre børn, har det generelt en god effekt. Særligt, når den ene part er lidt ældre, så opstår der en god dynamik. De yngre synes, det er spændende, at det er de store elever og ikke en klasselærer, der underviser. Det er meget værd”, fortæller Mikael Madsen.

    Forgrener sig i lokalsamfundet

    Lars Møller er uddannet førstehjælpsinstruktør og er initiativtager for projektet, der nu løber på tredje år.

    ”Lars er meget passioneret og har en glød i øjnene for projektet. Det smitter af på eleverne at opleve en lærer, der i den grad brænder for noget,” fortæller pædagogisk leder Mikael Madsen.

    Som en del af forløbet, underviser eleverne på 7. årgang også deres forældre i førstehjælp.  Ikke længe efter sidste års forløb, blev Lars Møller kontaktet af en forælder, der pludselig havde haft brug for at udføre hjertelungeredning kun få uger efter forløbet. 

    ”Initiativet forgrener sig ud i lokalsamfundet. Med den her type undervisning, kan vi få mange flere med på vognen, fordi vi har et kæmpe hold af undervisere. Og det kommer til gavn på skolen men også ude i virkeligheden,” fortæller Lars Møller, som oplever en positiv respons fra forældrene, der er glade for deres egen og børnenes undervisning.


    Lars Møller giver eleverne instruktioner.

    Eleverne tager ejerskab og ansvar

    At have elev-til-elev undervisning kan for nogle virke kaotisk og utilstrækkeligt. Men det er bestemt ikke Lars og de øvrige læreres oplevelse på Næshøjskolen. De oplever en ny virkelighed, hvor de voksne næsten er overflødige i undervisningen.

    ”Det er svært for mig og de andre lærere, at blande os helt udenom. Jeg har ofte lyst til at komme med rettelser eller tilføjelser, når jeg står på sidelinjen. Men eleverne husker det selv, og er gode til at hjælpe hinanden”

    Eleverne er også glade for undervisningen, og synes det er vigtigt at tage ansvar. En elev beskriver forløbet med ord som ”begejstring og stolthed”, og det er samme fortælling, der går igen på tværs af årgangen.

    ”Nogle af eleverne skifter helt karakter. Dem som normalvis kan have svært ved at sidde stille,  er nu koncentrerede og tager et stort ansvar for undervisningen,” fortæller Lars Møller.

     

    Sidst opdateret: 10. april 2025