Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Hvad siger aarhusianerne til et nyt gadekvarter på Pier 3 inspireret af det Aarhus, vi holder af?

I går besluttede byrådet at sende forslaget til udviklingsplanen for Pier 3 i offentlig høring. Den kommende tid vil aarhusianerne kunne komme med input til planerne, der foreslår at forvandle Pier 3 til et grønt og levende bykvarter inspireret af de klassiske Aarhus kvarterer og Aarhus midtby.

Indhold

    Udviklingen af Aarhus Ø har været på tegnebrættet siden 90’erne. Nu er udviklingen kommet til den sidste brik i puslespillet Ø – Pier 3, der ligger i smørhullet mellem ydre Aarhus Ø og midtbyen. Netop nærheden til midtbyen præger forslaget til udviklingsplanen.

    Der er ingen tvivl om, at aarhusianerne holder af midtbyens levende gader med forskellige stemninger og oplevelser, og at vi kan lide at bo i de klassiske karréer med liv i stueetagen. Heldigvis er der udsigt til endnu mere af det Aarhus, vi kender og holder af i det nye bykvarter på Pier 3, når bykvarteret bygges som en karréby med levende gade- og byrum og grønne, solrige rum,” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    Forslaget til udviklingsplanen lægger også op til et grønt byrum helt centralt i kvarteret på størrelse med Steen Billes Torv på Trøjborg, at Bernhardt Jensens Boulevard skal være en handelsgade, og en større bypark på Pier 2 og de omkringliggende arealer. Bykvarteret forslås opbygget efter den klassiske karréby med karréer mellem 3-7 etager, så gader og rum bliver gode at opholde sig i.

    Kvarteret vil styrke livet og stemningen, der allerede er på Aarhus Ø. Det gamle lodstårn bliver integreret i et nyt byrum ud til bugten. Mod nord og Bassin 7 kommer en foreningskaj med plads til flere vandaktiviteter. Mod syd og Bassin 5 bliver kajen begrønnet og koblet på byparken på Pier 2.

    Sidste brik i puslespillet

    Pier 3 er det sidste tomme areal på Aarhus Ø og dermed også sidste punktum i mange års byudvikling.

    Vi er kommet en lang vej med Aarhus Ø, men inden vi runder det hele af med Pier 3, ser jeg frem til at høre, hvad aarhusianerne siger om den plan, som vi nu lægger frem. Som den sidste brik på havnen, er Pier 3 afgørende for, at vi får fuldendt bydelen på bedst mulig måde og koblet den solidt sammen med det øvrige Aarhus, så jeg håber mange vil give deres besyv med,” siger Anders Winnerskjold, borgmester i Aarhus.

    Forslaget til planen er udviklet af et udviklingsteam i samarbejde med Aarhus Kommune. Planen tager udgangspunkt i den tidligere borgerinddragelsesproces på Aarhus Ø, der mundede ud i seks strategiske temaer, og en større digital spørgeskemaundersøgelse med mere end 5.000 deltagere. Aarhusianerne har via to borgermøde kunnet følge planerne, hvor udviklingsteamet har vist de foreløbige tegninger og ideer.

    Forslaget til udviklingsplanen er i høring frem til 12. juni 2025 via deltag.aarhus.dk. Aarhusianerne bliver inviteret til åbent hus og byvandring på Pier 3 tirsdag d. 27. maj 2025. Efter høringsperioden skal planen politisk behandles, inden den kan danne grundlag for at stifte et arealudviklingsselskab.

    Se flere visualiseringer af det nye bykvarter på Pier 3

      Visualiseringer: Sleth, Cobe, Briq

      Fakta

      Om udviklingsplanen

      Læs hele udviklingsplanen på deltag.aarhus.dk

      Om arealudviklingsselskab

      Aarhus Byråd besluttede i sommeren 2022 at udvikle Pier 3 via et arealudviklingsselskab. På ydre Aarhus Ø har Aarhus Kommune udbudt byggeretter, der er solgt til forskellige udviklere. På Pier 3 vil Aarhus Kommune indgå i et arealudviklingsselskab med en privat partner.

      Arealudviklingsselskabet vil udvikle og sælge byggeretter på Pier 3. Det skal sikre, at Pier 3 bliver en sammenhængende bydel. Der skal tænkes by før bygninger, så aarhusianerne får nogle attraktive byrum og et spændende byliv. Med andre ord så sikrer et arealudviklingsselskab, at Aarhus Kommune kan stille flere krav til, at byen hænger sammen – både bygningerne, byrummene og bylivet.

      Den kommende udviklingsplan, som det valgte udviklerteam skal realisere sammen med Aarhus Kommune, danner grundlag for, at parterne senere kan stifte et arealudviklingsselskab.

      Om udviklerteamet

      Udviklerteamet, som gennem det seneste år har arbejdet med planen, består af Kilden & Hindby, Bricks, AP Pension, Heartland og Voluntas. Derudover er et hold af arkitekt-, ingeniør- og rådgivningsvirksomheder tilknyttet: SLETH, Cobe, BRIQ, NIRAS og Artelia.

      Sidst opdateret: 15. maj 2025