Fra gråt til farverigt – ubrugt Trøjborg-torv bliver forvandlet til oplagt mødested
I løbet af sommer og efterår bliver torvet på hjørnet af Trøjborgvej og Larsen-Ledets Gade forvandlet med nye træer, blomstrende bede og en scene, der kan bruges til arrangementer. Trøjborgs grønne hjørne bliver til i et samarbejde mellem Trøjborg Fællesråd og Teknik og Miljø.

Der er ikke meget appel i det flisebelagte torv på hjørnet af Trøjborgvej og Larsen-Ledets Gade. Det er et torv, lokale krydser, når de skal et sted hen. Men fremover skal torvet være alt andet end det.
I et tæt samarbejde mellem Trøjborg Fællesråd og Teknik og Miljø i Aarhus Kommune står torvet over for en gennemgribende forvandling, der skal gøre det til et sted, hvor aarhusianere tager plads på solbeskinnede dage og mødes til arrangementer. Opskriften er ny belægning, flere træer, adskillige bænke, en scene og store, farverige blomsterbede.
”Trøjborgs grønne hjørne er et fremragende eksempel på, hvordan lokale kræfter og vi som kommune kan samarbejde om at skabe en bedre by. Vi forvandler et lidt overset torv til et grønt opholdsrum, der hele året, men især om sommeren, vil invitere til fællesskab og gode stunder for både børn, unge og voksne. Trøjborg Fællesråd skal have stor ros for projektet, som har givet os mange nyttige erfaringer, vi kan bruge, når vi skal forvandle andre byrum,” siger rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang.
I 2023 blev torvet på Trøjborg med planen ’Aarhus giver rum til liv’ peget på som ét af de 13 byrum i Aarhus Kommune, der skal have en ordentlig overhaling de kommende år.
Lokale har budt ind fra begyndelsen
Det var Trøjborg Fællesråd ved bestyrelsesmedlem Eva Just, der i sin tid tog initiativ til at omdanne torvet og derfor søgte penge til projektet. I 2023 gav Nordea-Fondens ”Her gror vi”-pulje knap 1 mio. kr. til torvets forvandling. Der er således tale om et samskabelsesprojekt mellem Aarhus Kommune og Trøjborg Fællesråd med eksterne fondsmidler i ryggen. Trøjborg Fællesråd er selvsagt begejstret for, at torvet nu får nyt liv.
”Mange beboere på Trøjborg har fra begyndelsen været med til at tegne og diskutere, hvordan vi bedst kunne skabe et godt nyt torv for områdets mange beboere, der mangler udendørs opholdsrum. Bæredygtighed, klimabevidsthed, æstetik og funktioner har været gennemgående temaer i de efterfølgende diskussioner med Aarhus Kommune. Vi glæder os til at se resultatet og tage det grønne hjørne i brug,” siger Eva Just, medlem af Trøjborg Fællesråds bestyrelse.
Arbejdet med at forvandle torvet går i gang her i maj. Forvandlingen af torvet sker i to faser. Det er planen, at torvet bliver indviet og taget i brug i begyndelsen af november.
Fakta – Trøjborgs grønne hjørne
Trøjborg Fællesråd har døbt projektet på hjørnet af Trøjborgvej og Larsen-Ledets Gade ’Trøjborgs grønne hjørne’. Forvandlingen har været undervejs siden 2020, hvor fællesrådet indledte et samarbejde med Skt. Johannes Kirke, Kochs Skole og lokale boligforeninger. Nordea-Fondens ”Her gror vi”-pulje har givet knap 1 mio. kr. til torvets forvandling. Aarhus Kommune bruger nogenlunde samme beløb på det, der skal ske under torvets nye belægning, herunder anlæg til nedsivning af regnvand. Trøjborg Fællesråd har haft det aarhusianske arkitektfirma Urbanlab Nordic til at tegne det nye torv.