Gå til hovedindhold

Aarhusianerne har pantet 750.000 genbrugskopper på ét år

Det er nu et år siden, at aarhusianerne kunne købe den første kop to go-kaffe i en genbrugskop. Siden er mere end 750.000 kopper og krus blevet pantet i en Reuseable-automat. Det har rundt regnet sparet byen for 7.500 affaldsspande fyldt med engangskopper.

Indhold

    Vi bruger ca. 300 mio. engangskopper og krus om året i Danmark. Kopper, der efter få minutters brug bliver til affald, der enten ender i skraldespandene eller i naturen. Men i Aarhus er der et alternativ til engangskopper, når man gerne vil nyde f.eks. en god kop kaffe på farten.

    Aarhus Kommune lancerede i samarbejde med TOMRA den 17. januar 2024 verdens første automatiserede pantsystem til to go-kopper som et treårigt pilotprojekt.

    ”Det har været fantastisk at opleve, hvordan mange aarhusianere og erhvervsdrivende har gået forrest og været klar til at afprøve nye løsninger på udfordringerne med engangsemballage. Aarhus understøtter en udvikling mod mere standardiserede genbrugsløsninger, og vi oplever en stor national og international interesse for projektet. Jeg håber, at vores erfaringer kan bidrage positivt til f.eks. det nationale partnerskab for genbrugsemballage, som der netop er afsat midler til på finansloven,” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    Aarhusianerne er tilfredse med systemet

    En ny undersøgelse viser, at knap 9 ud af 10 aarhusianere kender til pantsystemet, og at 39 pct. har prøvet Reuseable-systemet mindst én gang. 84 pct. af brugerne er tilfredse eller meget tilfredse med systemet. Som kunde betaler man en pant på fem kroner, hvis man vælger en genbrugskop til sine to go-drikke. Panten returneres automatisk til ens betalingskort, når man afleverer den igen i en af de 25 Reuseable pantautomater i Aarhus Midtby.

    I gennemsnit bliver der pantet 2.500 kopper og krus om dagen. 87 pct. af de solgte kopper bliver pantet igen. Til sammenligning er returraten på dåser og flasker med pant på 92 pct.

    ”Vi er virkelig glade for, at aarhusianerne har taget så godt imod systemet og returraten allerede er på 87 pct. efter kun et år. Hver kop har et unikt serienummer, og derfor kan vi følge dens rejse. Den kop, der er blevet genbrugt mest, er blevet pantet og vasket 44 gange, og man kan ikke se forskel på den og en ubrugt kop. Så vores foreløbige erfaringer med at genbruge emballagen er positive. Det næste skridt er at udvide forsøget til flere typer af engangsemballage,” siger Kim Gulvad Svendsen, bylivschef, Teknik og Miljø.

    Fakta

    • Undersøgelsen af Reuseable er baseret på 1.039 webinterviews med borgere i Aarhus Kommune, som er indsamlet via Epinions faste panelpartnere. Besvarelserne er blevet indsamlet i perioden fra den 26. november til og med den 8. december 2024.
    • I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande og smidt på gaden, fra takeaway-emballage. Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus i byen
    • Engangskopper er blandt de 10 hyppigste plasttyper, der bliver fundet i den danske natur. De er typisk lavet af plast eller plast-coated pap og bruges i gennemsnit i blot 15 minutter, hvorefter de bliver til affald. coffee_cups_dk_report_danish_for_on-screen_reading.pdf (oceana.org)
    • Engangskopper af pap består oftest af pap og plastfolie (PLA-liner), der er svære at adskille. Derfor kan engangskopper sjældent genanvendes. En genbrugelig plastkop kan sænke udledningen af CO2 med mere end 70 pct. sammenlignet med en engangskop (Eunomia 2023). Ved at genbruge to go-kopper i stedet for at smide den ud efter kort tids brug undgår vi samtidig at producere affald.
    • Aarhus oplever stor national og international interesse for forsøget med genbrugelige og vaskbare to go-kopper – Oslo Kommune undersøger blandt andet mulighederne for at indføre samme system.
    • Som en del af finansloven er der nu afsat midler til at etablere et nationalt partnerskab, der skal samle kommuner, virksomheder, restauranter og andre aktører om at udvikle og standardisere løsninger for genbrugsemballage. Målet er blandt andet at skabe fælles rammer for pant- og retursystemer, som kan gøre det nemmere og mere tilgængeligt for alle at vælge genbrug.
    Sidst opdateret: 14. januar 2025