Snart tid til valg: Hjælp med at sætte de ældres liv på dagsordenen
Når aarhusianerne går til valg i november, så skal alle over 60 år sætte tre krydser, da der også valg til Ældrerådet. Men det kræver, at der kan findes kandidater nok, der vil tage ansvar for at sætte de ældres vilkår på dagsordenen, så valget kan afholdes.
Hver dag er tusinde af ældre en tur forbi deres lokale folkehus, og endnu flere modtager hjælp fra Aarhus Kommune enten i form af ældrepleje eller på plejehjem. Når forholdene på de – og mange andre - områder diskuteres, så er Ældrerådet afgørende for, at de ældres ord også får en plads i debatten. Derfor er det vigtigt, at der er borgere, som vil tage ansvar for at sætte de ældres holdninger i spil.
”Når vi hver dag træffer beslutninger, der påvirker de ældre, så er det vigtigt, at vi også er interesseret i at lytte til, hvad de ældre så rent faktisk siger til de forslag, som er på dagsordenen. Men udover det, så spiller Ældrerådet også en vigtig rolle, som sparringspartner på mange forskellige områder. Derfor er det også vigtigt, at der er en bred repræsentation i Ældrerådet.” siger Christian Budde, Rådmand for Sundhed og Omsorg.
Lige nu er kampen sat ind for at skaffe det hold af kandidater, som alle ældre over 60 kan stemme på ved valget. Som noget helt nyt har byrådet i Aarhus Kommune besluttet, at valget skal afholdes som fremmødevalg i forbindelse med kommunalvalget d. 18. november i år, hvilket skal være med til at hæve stemmeprocenten og sikre en bred opbakning til Ældrerådet. Men for at kunne afholde valget, så er det nødvendigt med kandidater nok, der vil påtage sig ansvaret i Ældrerådet.
”I vores øjne er det afgørende, at vi har et stærkt og velfungerende ældreråd. Byrådet har brug for Ældrerådets sparring og rådgivning, når der træffes beslutninger, som påvirker tusindvis af menneskers liv. For at kunne tale på vegne af byens ældre er det nødvendigt med en bred og stærk repræsentation, og det kan kun ske, hvis flere deltager i valget”, siger Lone Hindø, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune.
Seneste valg til Ældrerådet blev afholdt som fredsvalg på grund af få kandidater, mens det seneste afholdte valg er blevet afholdt som digitale valg i kombination med muligheden for at møde op og stemme på udvalgte lokationer. Dette gav en valgdeltagelse på omkring 18 procent, hvilket var blandt landets laveste.
”Jeg håber på, at det vil styrke opmærksomheden og interessen for Ældrerådets arbejde. En høj valgdeltagelse har betydning for den vægt, der ligger bag, når Ældrerådet skal rådgive byrådet vedrørende ældres forhold, interesser og behov. Der er mere svung over at være valgt af f.eks. 50 procent af de +60-årige end af 18 procent. Men hvis valget skal kunne afholdes, så kræver det kandidater nok, og derfor er det vigtigt, at de ældre tager ansvar og stiller op”, siger Jan Radzewicz, der er nuværende formand for Ældrerådet i Aarhus Kommune.
Ældrerådets medlemmer bliver valgt for fire år ad gangen, og ifølge landsorganisationen Danske Ældreråd havde de kommuner, der senest har afholdt ældrerådsvalget som fremmødevalg i forbindelse med kommunalvalg, en gennemsnitlig stemmeprocent på 64 procent.
På Ældrerådets valghjemmeside, kan I læse alt om ældrerådsvalget: https://aarhus.dk/aeldreraadsvalg
Kontakt
- Asbjørn Andersen, pressekonsulent i Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune, på pressetelefonen 2335 1920. Mail: asban@aarhus.dk