Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg
Nyheder fra Sociale Forhold og Beskæftigelse

Robotter indtager café: Nu testes fremtidens velfærdsteknologi

Når man i fremtiden besøger Øens Madhus i Generationernes Hus, kan man blive mødt af robottjenere, der skal fjernstyres af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Indhold

    Forestil dig at tage ud for at spise, men frem for at bestille din mad hos en tjener, bliver du betjent af en fjernstyret robot, der både kan tage imod din ordre, servere din mad eller blot holde dig med selskab.

    Sådan bliver fremtidens servering på Øens Madhus i Generationernes Hus, hvor serveringsrobotter 2. april indtager gulvet. Målet med projektet er at teste velfærdsteknologi i praksis, så det på sigt kan gøre en forskel på eksempelvis plejehjem eller bosteder.

    “Med robotcaféen får vi en enestående mulighed for at teste fremtidens teknologi af i virkeligheden. Vi er som kommune nødt til at gå helt nye veje for at fremtidssikre velfærden, og her kommer teknologi, som robotterne på robotcaféen til at blive afgørende. På vores tur med Sundheds- og Omsorgsudvalget til Japan gik det virkelig op for mig, hvilke muligheder der ligger gemt i teknologien. Hvis vi skal kunne levere en høj kvalitet på vores velfærdsområder i fremtiden, så er vi nødt til at udnytte de muligheder”, siger Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

    Robotterne skal betjenes af medarbejdere med sociale eller fysiske udfordringer, der gør det svært for dem at komme ind på arbejdsmarkedet. De er alle blevet oplært til at blive såkaldt robotpilot. På caféen får robotpiloterne til opgave at styre og kommunikere gennem robotterne - alt sammen foregår det fra deres egne hjem. Det giver dem mulighed for at arbejde i det omfang, de kan.

    ”Vi skal åbne arbejdsmarkedet for alle, også for mennesker, som ikke kan være fysisk til stede. Det kan fx være, at man har en lammelse eller har kronisk nedsat immunforsvar og derfor skal isolere sig derhjemme. Her kan robotteknologien måske være løsningen, så man alligevel kan varetage et job og indgå socialt. Så det bliver interessant at følge, hvordan projektet kan hjælpe en målgruppe, der almindeligvis har svært ved at finde arbejde,” siger Anette Poulsen, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

    Der er både tale om serveringsrobotter, der kan tage imod ordre og servere, samt mindre selskabsrobotter, der kan placeres på gæsternes borde og holde dem med selskab. 

    For Øens Madhus og FO-Aarhus, der også er med i projektet, bliver det både sjovt og spændende at få robotterne, der vil give både gæster og medarbejdere en helt ny oplevelse.

    “For os handler det om at skabe en arbejdsplads, hvor alle har mulighed for at bidrage – også dem, der normalt står udenfor fællesskabet. Med robotcaféen får vi en ny måde at inkludere mennesker med fysiske eller sociale udfordringer på, og det passer perfekt ind i vores vision for Øens Madhus som en rummelig og mangfoldig arbejdsplads,” siger Anne Thorø, skoleleder i FO-Aarhus, der driver Øens Madhus.

    Selve åbningen foregår på Generationernes Hus d. 2. april mellem 11 og 12. 

    Fakta

    • Aarhus Kommune har lejet fem små Orihime selskabsrobotter og to store Orihime D serveringsrobotter fra den japanske virksomhed Orylab. 
    • De skal i første omgang servere på Øens Madhus fra 1. april til 30. september. 
    • Projektet drives i samarbejde med MSO, MSB og den socialøkonomiske virksomhed Teknologi i Praksis, FO-Aarhus. 
    • VIA og Aarhus Universitet skal stå for følgeforskning i projektperioden. 

    Kontakt

    • Asbjørn Andersen, pressekonsulent i Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune, via pressetelefonen 2335 1920. Mail: asban@aarhus.dk
    • Pressetelefon, Sociale Forhold og Beskæftigelse 8940 9900. Mail kommunikation@msb.aarhus.dk
    Sidst opdateret: 2. april 2025