Rådmand vil give 28.000 medarbejdere en stærkere stemme
Der er behov for, at offentligt ansatte tør tale åbent uden frygt for negative konsekvenser, mener rådmand Christian Budde, der vil tilbyde alle kommunens 28.000 ansatte redskaberne til at gøre det.
“Ytringsfriheden er en muskel, som skal holdes stærk, og det gør vi bedst ved at bruge den aktivt.”
Så klar er udmeldingen fra rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Christian Budde, der opfordrer offentligt ansatte til at tage ordet og dele deres perspektiver for at styrke den demokratiske samtale og nuancere debatten.Derfor er han også tilfreds med, at der onsdag var velvilje i Aarhus Byråd til at se på, hvordan Aarhus Kommunes ansatte kan blive klædt på til trygt at kunne deltage i den offentlige debat og til at inkludere spørgsmål om ytringsfrihed i alle kommunens trivselsmålinger. Det er i tråd med Justitsministeriets lovforslag om at styrke offentlige ansattes ytringsfrihed.
I Sundhed og Omsorg har man siden efteråret inkluderet spørgsmål om ytringsfrihed i sine trivselsmålinger, ligesom man tilbyder åbenhedstræning, der bl.a. skal styrke medarbejdernes tryghed ved at deltage i den offentlige debat.
Det mener han er vigtigt på områder, som kan byde på faglige dilemmaer, nye regler eller nye velfærdsteknologiske redskaber, der kan give anledning til debat. Derfor er det også helt afgørende, at medarbejderne tør tage ordet.
"Det er nemt at være åben om det, der fungerer fantastisk. Men det er langt sværere at være åben om fejl og problemer. Derfor har vi arbejdet med at styrke den psykologiske tryghed, så medarbejdere og ledere føler sig trygge ved at tale om det svære," siger han, og peger på, at de kommende reformer på sundhedsområdet understreger behovet:
“Vi står overfor både en ny ældrelov og en sundhedsreform, der skal implementeres, og skulle der opstå børnesygdomme i begyndelsen, er det vigtigt, at vores medarbejdere og ledere tør sige til, når man fornemmer, at der er grus i maskineriet. Vi vil have en kultur, hvor man kan være åben over for kolleger og ledere, og føle man kan råbe op, når man mener, det er nødvendigt.”
Foruden de nuværende redskaber, arbejder Sundhed og Omsorg også på at indgå en åbenhedsaftale med FOA for at sikre, at åbenhed bliver en naturlig del af hverdagen for de ansatte.
“Alle undersøgelser viser, at medarbejdere på danske arbejdspladser har det svært med at stå frem med kritisable forhold. Der er en udbredt frygt for reaktionen fra lederen, kollegerne, kommentarsporet på sociale medier eller en skæv udlægning i pressen. Sådan er det også i Sundhed og Omsorg, og derfor vil vi fortsætte arbejdet med at øge den psykologiske tryghed på arbejdspladsen. Den slags kulturforandringer sker ikke over natten, men det er enormt vigtigt, at der er tryghed til at tale om det svære og om fejl, så vi kan lære af det,” afslutter rådmanden.
Fakta
• Sundhed og Omsorg har som de første medtaget spørgsmål i trivselsundersøgelsen om medarbejdernes opfattelse af åbenhed og tryghed ved at udtale sig offentligt.
• Målinger viser, at medarbejderne i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune er mere trygge ved at udtale sig kritisk om sin arbejdsplads end FOA-medlemmer i almindelighed.
• Mere end 100 medarbejdere og ledere har deltaget i åbenhedstræning.
Kontakt
• Cecilie Winding, pressechef i Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune, mobil 2335 1920. Mail: presse@mso.aarhus.dk
Pressefotos af rådmand Christian Budde kan downloades fra https://www.aarhus.dk/om-kommunen/presserum/#4