Aktivitetspasset fortsætter i Aarhus
Rådmand, Social- og boligministeren og DGI trækker i arbejdstøjet for at bevare ordning, der giver flere aarhusianere adgang til fællesskaber og bevægelse.
For mange er den ugentlige svømmetur eller badmintonturnering lig med livskvalitet. I Aarhus Kommune arbejder vi for, at flere aarhusianere får adgang til de foreningsfællesskaber, der giver sundhed, glæde og energi i hverdagen. For nogen står økonomien i vejen. Derfor indførte kommunen i foråret 2020 et aktivitetspas, der hjælper økonomisk trængte aarhusianere over 18 år ind i foreningslivet.
Aktivitetspasset var del af en forsøgsordning, der nu er udløbet. Evalueringerne viser, at ordningen har stor værdi for mange borgere – og også de mange dygtige foreninger, frivillige og medarbejdere, der gør ordningen mulig. Derfor fortsætter tilbuddet i Aarhus, mens der arbejdes for en lovændring, der kan gøre ordningen permanent.
Sundhed og Omsorg har siden foråret været i dialog med Social- og Boligministeriet for at finde en løsning, så aktivitetspasset forsat kan tilbydes til aarhusianerne. Nu er der kommet en tilbagemelding fra social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen, hvor hun skriver, at hun vil arbejde for den nødvendige justering af loven, så ordningen kan permanentgøres. Det glæder Christian Budde, som er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune:
”Det er fantastisk, at vi nu kan samarbejde om muligheden for at gøre aktivitetspasset permanent. Vi kan se, at aktivitetspasset skaber en reel forandring hos de aarhusianere, der kommer ud ad døren, lærer nye mennesker at kende og tager aktivt del i deres eget lokalsamfund. Derfor vælger vi nu også en pragmatisk løsning, hvor vi fortsat hjælper økonomisk trængte aarhusianere ud i foreningslivet i perioden frem til, at lovændringen går igennem,” siger Christian Budde.
Begejstringen deles af formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune Lone Hindø:
”Aarhus har en vision om at være en sund by for alle. Derfor er det positivt, at vi sammen med social- og boligministeren arbejder for, at vi kan bevare aktivitetspasset. Det er meget meningsfuldt at bevare en ordning, der hjælper de aarhusianere, der har færrest midler – og som til gengæld ofte har de største udfordringer i forhold til sundhed og ensomhed,” lyder det fra Lone Hindø.
Også formand hos DGI Charlotte Bach Thomassen ser frem til at kunne indgå i samarbejdet om at ændre lovgivningen.
”Aktivitetspasset er med til at støtte mennesker, der ikke selv finder vej til stærke aktiviteter i foreningerne. I foreninger vil vi gerne byde nye medlemmer velkomne, og de gode resultater i Aahus Kommune med aktivitetspas målrettet voksne ser vi gerne udbredt til andre kommuner. Derfor er en lovjustering vigtig.”
Fakta
- I 2024 er der udstedt 918 aktivitetspas til aarhusianere over 18 år. Et aktivitetspas gælder i det år, det bliver udstedt, samt hele det efterfølgende år.
- 307 af aktivitetspassene er allerede blevet indløst i 42 forskellige foreninger og tilbud over hele byen.
- Aktivitetspasset har en værdi af 1.000 kroner og kan bruges til at dække udgifter til medlemskontingent i en eller flere foreninger i Aarhus-området.
Kontakt
Cecilie Winding, pressechef i Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune, mobil 2335 1920. Mail: wice@aarhus.dk