Aarhus udvider kriseberedskab: Klar til at beskytte de mest sårbare
Med det nye nationale risiko- og trusselsbillede er det tydeligt, at beredskab og krisehåndtering aldrig har været vigtigere. I Aarhus Kommune har vi allerede taget skridtene for at sikre, at vores ældre og mest sårbare borgere på plejehjem er beskyttet – også i en krisesituation.
Som en af de første kommuner i landet har Aarhus igangsat et samarbejde med Virksomhedsberedskabet, der er et netværk af private virksomheder og erhvervsorganisationer. Virksomhedsberedskabet skal være med til at sikre tryghed og hjælp til både plejehjem og borgere i eget hjem.
– Vi tager trusler og risici alvorligt. Derfor har vi altid haft fokus på beredskab og har et beredskab, der sikrer, at beboere på plejehjem ikke lades i stikken – heller ikke hvis en krise rammer. Det gælder også vores ældre i eget hjem, som vi har et særligt ansvar for, siger Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.
Det nye virksomhedsberedskab skal være med til, at Aarhus Kommune i samarbejde med private virksomheder, sikrer borgerne bedre, hvis Danmark rammes af forsyningssvigt, vejrhændelser, cyberangreb eller andre samfundskritiske hændelser.
– Når vi samarbejder med stærke aktører som Virksomhedsberedskabet, sikrer vi, at hjælpen når hurtigt frem, og at det sker professionelt og koordineret. Det giver tryghed for både borgere og medarbejdere. Det er også et udtrykt for samfundssind, og forhåbentlig ressourcebesparende, når vi bruger de lokale kræfter, der er til rådighed i Aarhus, lyder det fra Christian Budde.
Også ministeren for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen tager godt imod samarbejdet:
- Jeg synes det er fantastisk, at virksomheder tager socialt ansvar i godt samarbejde med kommuner for at styrke beredskabet og krisehåndteringen. Det nye spændende initiativ i Aarhus glæder jeg mig meget til at følge tæt, siger Torsten Schack Pedersen.
Samarbejdet om virksomhedsberedskabet er samtidig et eksempel på, hvordan Aarhus arbejder helhedsorienteret og på tværs for at styrke den samlede robusthed i kommunen.
– I en så alvorlig tid er det vigtigt, at vi står sammen. Med et markant øget fokus på kritisk infrastruktur og forsyningssikkerhed skal beredskab tænkes på tværs. Et robust virksomhedsberedskab handler ikke kun om pleje og omsorg – det handler også om, at strøm, vand og varme fungerer. Alt sammen helt afgørende for alles hverdag, Derfor er vi nødt til at arbejde sammen, og det er vi godt i gang med i Aarhus, lyder det fra Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.
Kim Holst chef for Virksomhedsberedskabet udtaler om samarbejdet:
- Vi er utrolig glade for samarbejdet. Vi vurderer, at Aarhus Kommune og KL, med stærk opbakning fra erhvervslivet, er de helt rigtige aktører at iværksætte et pilotprojekt for virksomhedsberedskab sammen med. Det er en effektiv måde at sikre Danmark bedre.
Aarhus er dermed allerede i fuld gang med at omsætte de nationale anbefalinger til konkret handling og vil med virksomhedsberedskabet være med til at sætte en standard for, hvordan kommuner kan gå forrest i kriseberedskabet.
Fakta
• Virksomhedsberedskabet er et nationalt netværk af danske private virksomheder og har til formål at styrke det danske kriseberedskab. Virksomhedsberedskabet skal blandt andet være med til at sikre, at materiel, fødevarer, brændstof, køretøjer og fornødenheder langt hurtigere kan aktiveres ved regionale eller nationale kriser.
• Virksomhedsberedskabet har sammen med Aarhus Kommune igangsat et pilotsamarbejde mellem kommunen og netværket af private virksomheder.
• Virksomhedsberedskabet består blandt andre af Falck, Salling Group, Arkil, OK, Frode Laursen og Dagrofa.
Kontakt
• Sundhed og Omsorgs pressevagt – telefon: 2335 1920. Mail: presse@mso.aarhus.dk
• Pressefotos kan downloades fra https://www.aarhus.dk/om-kommunen/presserum/#4