Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Åbenhedsaftale skal forebygge selvcensur og styrke ansattes ytringsfrihed

Som de første i Danmark indgår Sundhed og Omsorg en åbenhedsaftale med FOA, der skal styrke medarbejderens tryghed ved at udtale sig om kritisable forhold på arbejdspladsen.

Tv. Jeanett Drasbæk (Sektorformand FOA Århus), Christian Budde (Rådmand for Sundhed og Omsog), th. Tanja Nielsen (Sektorformand for FOA, Social- og Sundhedssektoren) 

Tv. Jeanett Drasbæk (Sektorformand FOA Århus), Christian Budde (Rådmand for Sundhed og Omsog), th. Tanja Nielsen (Sektorformand for FOA, Social- og Sundhedssektoren) 

Indhold

    Medarbejdere i plejesektoren har samme ret som alle andre til at deltage i den offentlige debat, men mange undlader at ytre sig om kritisable forhold på arbejdspladsen af frygt for repressalier. Det hæmmer muligheden for at løse problemer og forbedre arbejdsgange, ligesom vigtig viden og læring, der kunne styrke kerneopgaverne i velfærden, risikerer at gå tabt.

    Derfor går Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og FOA nu sammen om en åbenhedsaftale, der skal give medarbejdere bedre støtte og forudsætninger for at tage de svære snakke på arbejdspladsen eller i offentligheden.

    - Jeg er glad for, vi kan tage endnu et skridt for at styrke ytringsfriheden for vores medarbejdere og for at skabe en kultur, hvor man tør sige til, når der er udfordringer i jobbet eller uhensigtsmæssige arbejdsgange. Medarbejdere i sundheds- og ældreplejen har en unik indsigt i hverdagen hos nogle af vores mest sårbare borgere. Det er afgørende, at de føler sig trygge ved at bruge deres ytringsfrihed – ikke mindst for borgernes skyld, siger rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde

    Helt konkret vil åbenhedsaftalen sætte fokus på ytringsfrihed gennem oplysning og vejledning til ansatte, gode eksempler fra hverdagen og en tydelig markering i ansættelsesbreve. Samtidig skal ledere og medarbejdere sammen lave retningslinjer, der skal styrke trygheden ved at bruge sin stemme på arbejdspladsen. Målet er at mindske medarbejdernes frygt for negative reaktioner, når de bruger deres ytringsfrihed. 

    - Medarbejderne skal kunne ytre sig i et psykologisk trygt rum, hvor de ikke frygter at blive fyret eller andre repressalier. Det sikrer loven om ytringsfrihed ikke. Det gør den nye aftale. Det er helt afgørende for at sikre borgere den bedste pleje og for at give medarbejderne mulighed for at udfolde deres faglighed. Vil man forebygge forråelse, er det også en forudsætning, at man kan sige de svære ting højt og få stoppet uhensigtsmæssigheder, siger Tanja Nielsen, sektorformand for Social og Sundhed, FOA.

    Aftalen skal samtidig gøre det til en naturlig del af arbejdskulturen at stille sig kritisk over for unødige regler, så unødvendigt bureaukrati kan fjernes og der frigives tid til kerneopgaven.

    Aarhus Kommune og FOA vil løbende evaluere initiativerne og dele erfaringerne med KL, så de kan komme medarbejdere og borgere i hele landet til gavn.

    Kontakt

    • Cecilie Winding, pressechef i Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune, mobil 2335 1920. Mail: wice@aarhus.dk
    • Tanja Nielsen, sektorformand Social og Sundhed, FOA, mobil 2259 0735. Mail: tani@foa.dk 
    Sidst opdateret: 12. maj 2025