Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Kan du klare 1 måned uden alkohol? – Vær med når Aarhus holder alkoholfri januar

Start det nye år sundere og få mere energi. Igen i år stiller Aarhus Kommune aarhusianerne en udfordring til årsskiftet: Hold januar fri for alkohol. Det er en opfordring til at starte det nye år sundere og en anledning til at blive opmærksom på sine alkoholvaner.

02. jan. 2023
Vær med, Aarhus - Dry January - Tag en pause fra alkoholen
 • Læs op

Indhold

  Hvis du endnu ikke er velbevandret i udvalget af alkoholfrie øl, vine og mocktails – cocktailens alkoholfrie fætter – så er begyndelsen på det nye år en god anledning til at deltage i Aarhus Kommunes udfordring DRY JANUARY og holde én måned fri for alkohol. 

   

  Vi snupper en øl efter arbejde, drikker et glas vin til maden, og når vi har gæster eller er i byen, bliver det måske til endnu mere. For mange er hygge og festlige lejligheder nemlig forbundet med alkohol. Men med en pause fra alkoholen vil mange opleve en række positive gevinster som bedre søvn, mere energi, færre kalorier foruden forbedret immunforsvar og leverfunktion. Samtidig får du mulighed for at blive opmærksom på dit alkoholforbrug og får lettere ved at bryde vanen. 

   

  Det er tredje år, at Aarhus Kommune stiller aarhusianerne den alkoholfrie udfordring, og i år bliver det med deltagelse af sundhedsrådmand Christian Budde: 

  “Det er på tide, at vi bryder med idéen om, at alkohol altid skal på bordet, når vi mødes med vennerne. Alt for mange oplever, at de skal forsvare en alkoholfri aften, og det er vi nødt til at gøre noget ved. Med DRY JANUARY tror jeg på, at mange af os vil mærke de positive gevinster ved at skære ned eller helt stoppe med alkohol for en tid og samtidig skubbe til vores traditioner for altid at vælge alkohol til,” siger Christian Budde, sundhedsrådmand i Aarhus Kommune. 

   

  “Nej tak, jeg holder DRY JANUARY 

  Men et nej tak til alkohol skal ikke betyde, at unge eller voksne føler sig udenfor fællesskabet til sociale arrangementer. Derfor samarbejder Aarhus Kommune blandt andet med de aarhusianske restaurationer og barer om at sætte spot på ligeværdige, alkoholfrie alternativer: 

   

  “Som by har vi en forpligtigelse til skabe en bedre alkoholkultur, men vi kan ikke gøre det alene. Sammen med byens aktører i nattelivet har vi allerede taget et stort skridt for at skabe inkluderende fællesskaber i nattelivet ved at sætte flere ligeværdige, alkoholfrie øl, vine og cocktails på drinkskortet. For ingen skal føle sig udenfor på grund af det, de har i glasset,” siger Christian Budde. 

   

  ”På restaurationerne og barerne i byen hilser vi alkoholfrie, ligeværdige alternativer velkomne. For os handler det om at sælge oplevelser til vores gæster. Så hvis en gæst ikke ønsker at drikke alkohol, skal vedkommende ikke føle sig udenfor, fordi alternativerne tidligere kun var en kildevand eller sodavand. I dag har de fleste restaurationer alkoholfrie alternativer til gæsterne som alkoholfrie øl og mocktails, der er cocktails uden alkohol, der ligner og smager som rigtige cocktails gør,” siger Mads Krigslund, talsmand for Restauratørnetværket i Aarhus. 

   

  FAKTA 

  Aarhus Kommune står bag DRY JANUARY-kampagnen i Aarhus. På Facebook kan du tilmelde dig begivenheden, hvor du løbende i januar vil modtage tips og tricks, få gode alkoholfrie alternativer og blive klogere på de sundhedsmæssige gevinster. 

  Har du brug for støtte til at minimere dit alkoholforbrug, så kan du gratis og anonymt få råd og vejledning i Folkesundhed Aarhus: https://folkesundhed.aarhus.dk/sundhedsforloeb/alkohol/