Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sociale Forhold og Beskæftigelse

Aarhus lancerer 16 initiativer for at hjælpe de mest udsatte børn og unge med at opnå et bedre liv

Anbringelser i en tidligere alder. Tvangsindlæggelser af gravide misbrugere. Offensiv forebyggelse. Social- og beskæftigelsesrådmand Anette Poulsen fremlægger en markant handleplan for at give de mest udsatte børn og unge bedre muligheder for at opnå et godt liv.

Indhold

    Hvorfor lykkes vi ikke godt nok med at hjælpe de mest udsatte børn og unge til et bedre voksenliv?

    Det spørgsmål er hele omdrejningspunktet i den handleplan, som social- og beskæftigelsesrådmand Anette Poulsen nu fremlægger efter lidt mere end 100 dage på posten i Aarhus Kommune.

    På trods af massive investeringer, dygtige medarbejdere og dedikerede indsatser på området fører dårlige børneliv ofte til dårlige voksenliv – med hjemløshed, misbrug, sygdom og kriminalitet til følge. 

    Derfor er det nødvendigt med en mere offensiv kurs i det forebyggende arbejde, mener Anette Poulsen, der før sin tiltræden som rådmand stod i spidsen for tvangsfjernelsesudvalget i landets næststørste kommune gennem syv år. 

    Vi venter ofte for længe med at gøre det rigtige. Vi er nødt til at sætte tidligere ind og forebygge de årelange svigt, der berøver børn et godt liv.

    Anette Poulsen, social- og beskæftigelsesrådmand

    Gennemsyn af loven

    Handleplanen består af 16 konkrete initiativer og er blevet til på baggrund af input fra fagpersoner, eksperter, plejeforældre og tidligere anbragte.

    Ét af de mest markante budskaber i planen er, at forvaltningen i højere grad skal betragte anbringelser som en del af forebyggelsen og ikke som sidste udvej. Rådmanden ønsker nemlig, at Aarhus Kommune bliver bedre til at anbringe de mest udsatte børn og unge i en tidligere alder, så de kan nå at få et ordentligt greb om tilværelsen i trygge og kærlige rammer, inden de bliver voksne. 

    Sideløbende vil Anette Poulsen arbejde på, at alvorlig og vedvarende kriminalitet i familier sidestilles med omsorgssvigt som misbrug og vold, så kommunen får bedre mulighed for at sætte ind med forebyggende indsatser og anbringelser. Dermed lægger hun op til et gennemsyn af lovgivningen på området.

    Garanti til ufødte børn

    Nogle gange er det endda nødvendigt at gribe ind, før de mest udsatte børn og unge bliver født, fordi deres mødre har et massivt misbrug af stoffer eller alkohol. Sammen med politiske kolleger i andre kommuner vil Anette Poulsen derfor rejse et krav over for regeringen om, at ufødte børn skal have en garanti for ikke at blive født med misbrugsskader. Rådmanden mener, at gravide misbrugere skal kunne tvangsindlægges uden forudgående samtykke herhjemme – akkurat som det er tilfældet i Norge.

    ”Vi må ikke være berøringsangst. Vi må ikke være bange for at gøre det nødvendige. Det kan vi ikke være bekendt over for børnene,” siger Anette Poulsen.

    Handleplanen indeholder også en styrket hjælp til plejefamilier, en bedre indretning af børne- og ungehjem og en mere fleksibel og omfavnende støtte til anbragte aarhusianere, når de fylder 18 år.

    ”De mest udsatte børn og unge fortjener en bedre mulighed for at opnå et godt liv. Det er hjerteblod for mig. Derfor vil jeg arbejde for at få partierne i byrådet til at forpligte sig på en langsigtet plan.”

    Faktaboks: Et opgør med chanceulighed

    Handleplanen ”Et opgør med chanceulighed” sætter fokus på de mest udsatte børn og unge i Aarhus Kommune. 

    Med planen udstikker rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Anette Poulsen kursen for en mere offensiv forebyggelse, så alle aarhusianere får lige muligheder for en god barndom, ungdom og et godt voksenliv.

    Planen indeholder 16 initiativer fordelt på fem indsatsområder og er blevet til på baggrund af input fra fagpersoner, eksperter, plejeforældre og tidligere anbragte.

    Initiativerne skal ses i en helhed. Fokusset på at anbringe børn og unge i en tidligere alder flankeres fx af en plan for at styrke plejefamilier og indrette børne- og ungehjem på en mere tryg og hyggelig måde. 

    Faktaboks: De mest udsatte børn og unge

    På trods af massive investeringer, høj faglighed og dedikerede indsatser på det forebyggende område fører dårlige børneliv ofte til dårlige voksenliv.

    Halvdelen af alle anbragte får ikke folkeskolens afgangseksamen. 

    Hver tredje unge, der rammes af hjemløshed, har været anbragt som barn.
     
    Og anbragte unge er overrepræsenteret, når det gælder depression, spiseforstyrrelse og selvskade.

    Risikoen for at havne i kriminalitet og stofmisbrug stiger, jo længere kommunerne venter med at anbringe udsatte børn og unge. Det viser tal fra Social- og Indenrigsministeriet. 

    I Aarhus Kommune er de førstegangsanbragte i snit 12 år – og næsten halvdelen er 15 år eller ældre. 

    Hent handleplanen

    Et opgør med chanceulighed - 16 initiativer med fokus på de mest udsatte børn og unge

    Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse

    Læs mere om Anette Poulsen, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse
    Sidst opdateret: 15. april 2025