Gå til hovedindhold

Virksomhed: ”Vi har ikke praktikanter inde bare for at have praktikanter"

Ved Jobcenter Aarhus rekrutteres en lang række dygtige og højtkvalificerede jobsøgende talenter til en masse spændende virksomheder. Læs om hvordan virksomhedskonsulent Sanne Rasch Andersen rekrutterer kandidater ud til bæredygtighedsvirksomheden cApung.

Indhold

    Som uddannelsesby udmærker Aarhus sig ved at have meget højtkvalificeret arbejdskraft. Det sætter krav til aktørerne inden for beskæftigelsesområdet i kommunen.

    I afdelingen Viden til Vækst ved Jobcenter Aarhus sidder virksomhedskonsulenter, som konstant arbejder på at hive en masse jobs hjem til jobsøgende dagpengemodtagere med en videregående uddannelse. Det er både fastansættelser, løntilskud og virksomhedspraktikker inden for alt fra medicinal- og produktionsvirksomheder til kultur- og offentlige institutioner.

    En af de virksomheder, jobcentret har arbejdet tæt sammen med, er bæredygtighedskonsulenthuset cApung. De hjælper små og mellemstore virksomheder med deres bæredygtighedsrapportering – også kaldet ESG-rapportering.

    I samarbejde med virksomhedskonsulent Sanne Rasch Andersen fra Viden til Vækst har CEO i cApung, Irene Hvid, haft relativt nyuddannede akademikere i virksomhedspraktik og efterfølgende forløb i løntilskud, hvor de fleste bagefter er blevet fastansat.

    ”Vi har et rigtig godt samarbejde med jobcentret, når vi har et behov for at rekruttere,” fortæller Irene Hvid.

    ”Vi har haft held med at tage unge mennesker ind i praktik, hvor vi lige har set hinanden an. Hvis de har været dygtige, har vi efterfølgende tilbudt dem job med løntilskud. Herefter blive de typisk hos os. Det er altid planen, når vi tager nye medarbejdere ind, at de skal blive en del af os. Vi har ikke praktikanter inde bare for at have praktikanter. Det er for ressourcekrævende for en mindre virksomhed som vores.”

    Irene Hvid er CEO i cApung. I oktober måned deltog hun på Talentmessen i Musikhuset Aarhus, hvor hun også har rekrutteret ansatte fra. Foto: Søren Rosenberg Pedersen

    Irene Hvid er CEO i cApung. I oktober måned deltog hun på Talentmessen i Musikhuset Aarhus, hvor hun også har rekrutteret ansatte fra. Foto: Søren Rosenberg Pedersen

     

    Et tæt samarbejde med Jobcenter Aarhus

    cApung har i dag seks fastansatte – en syvende som starter 1. januar 2025 – samt tre studentermedhjælpere. I løbet af få år har de oplevet en kraftig vækst, hvilket har øget behovet for at få nye medarbejdere ind i virksomheden.

    For et år siden var de blot to ansatte, så der har været vind i sejlene og et kraftigt behov for dygtige hænder i cApung – her har jobcentret hjulpet med tre af kandidaterne.

    ”Jeg taler tit med Sanne. Hun er meget professionel i sin tilgang og har en utrolig god forretningsforståelse. Hun forstår de unge mennesker, deres kompetencer, og hvordan de bedst matches med virksomhederne,” forklarer Irene Hvid.

    Når virksomhedskonsulent Sanne Rasch Andersen rekrutterer for cApung, forsøger hun at sætte sig ind i, hvad det er for udfordringer, virksomheden kan have, hvor de er på vej hen, eller hvad de konkret står og mangler samt ønsker sig. Og så dykker hun ned i talentpuljen af højtkvalificerede jobsøgende tilknyttet Jobcenter Aarhus.

    ”Jeg lægger vægt på, at kandidaterne lever op til de krav, som Irene fra cApung har stillet. Samtidig undersøger jeg, om kandidaterne virker til, at de kan komme til at trives i virksomheden – om kemien er der,” forklarer Sanne.

    ”Så jeg overvejer, hvor de bedst trives, men jeg gør det ud fra, hvad virksomheden efterspørger. For mig er det derfor vigtigt, at de, udover at have de rette kompetencer, interesserer sig for området, og om deres person passer ind i virksomhedskulturen hos cApung.”

    Når Sanne skal finde de rigtige kandidater, søger hun ud på de jobsøgendes Jobnet-CV’er. Her indtaster hun de søgeord, som Irene Hvid har givet hende og supplerer med nogle ekstra, hvis der er behov for det.

    ”Hvis Irene fortæller mig, at det skal være en kandidat, der kan noget med ESG, vil jeg søge konkret på ESG og ESG-rapportering. Så kan det være, jeg supplerer med en eller anden specifik ingeniørbaggrund, som Irene har sagt, den jobsøgende skal have. Herfra vil jeg begynde at søge ud på det og vurdere kandidaterne derudfra,” forklarer Sanne.

    ”Jeg kigger også efter, om de har arbejdet med noget på studiet, der passer ind i den her kontekst. Har de været frivillige etc. Det er ikke altid, at jeg kan finde kandidater, der matcher fuldstændig spot on. Så ser jeg efter, hvad de har skrevet i deres introduktion. Jo mere motivation og faglighed man har skrevet ind, des skarpere fremstår man som en relevant kandidat. Det øger simpelthen sandsynligheden for, at man er den kandidat, der kommer gennem nåleøjet under screeningen.”

    Gør Jobnet-CV’et søgbart

    Når Sanne har screenet sig frem til de rette kandidater, kontakter hun dem for at høre, om de er interesserede i at blive bragt i spil til at komme ud til cApung.

    Har kandidaterne tilkendegivet interesse, sender Sanne kandidaterne videre til Irene Hvid, som derefter ser det hele igennem, og indkalder dem til samtale, hvis der er et match. Til de jobsøgende har Sanne derfor følgende råd, hvis de gerne vil rekrutteres via jobcentres virksomhedskonsulenter:

    ”Foruden at holde det CV, de allerede sender ud til virksomhederne, opdateret, skal de helt sikkert holde deres Jobnet-CV’er opdaterede med erhvervserfaring, kurser og frivilligt arbejde, mens de sørger for at have relevante søgeord med hele vejen ned gennem CV’et. I sidste ende bliver de hurtigere synlige, hvilket øger sandsynligheden for, at de dukker op i min søgning efter relevante kandidater,” fortæller Sanne.

    ”Sørg for at Jobnet-CV’et er konkret og målrettet. Hvad er det, du har arbejdet med? Hvilken værdi kan du tilføre? Og sørg for guds skyld for at have IT-kompetencerne udfyldt også. Husk også at skrive praktikker ind – også dem fra studiet. Det ser jeg, at alt for mange glemmer at skrive ind.”

    For Irene Hvid er det selvfølgelig vigtigt, at de jobsøgende har de rette kompetencer, men endnu vigtigere er motivation og lysten til at lære. Hos cApung vil de hellere have nyuddannede, der eksempelvis ikke er skolet for meget i ESG-rapportering. Derimod lægger de vægt på selv at lære deres kandidater op.

    ”ESG og bæredygtighedsområdet ændrer sig konstant. Hvad der var relevant for et halvt år siden, er ofte forandret nu. Vi vil derfor hellere, at de jobsøgende er lidt mere grønne; at vi så tager dem under vores vinger, og at de kommer med på vores tog.”

    Er du nysgerrig efter, hvilke praktikker vi søger kandidater på dagpenge til, kan du se vores opslag på vores Praktikportal. Du kan også booke dig på vores workshop ”Din genvej til job via en virksomhedspraktik” via jobnet.dk.

    Sidst opdateret: 19. december 2024