Gå til hovedindhold
Borgmesterens Afdeling

Aarhus Kommune nedsætter kriseledelse for energiforsyning

For at være bedst muligt forberedt på en evt. situation med strømafbrydelser har Aarhus Kommune nedsat en kriseledelse for energiforsyning. Opgaven er forberede og håndtere beredskabet af kommunens kritiske ydelser i forhold til borgerne ved eventuelle forsynings- og strømafbrydelser

08. nov. 2022

Indhold

  Europa og Danmark er presset af stigende energipriser på grund af en mere usikker international forsyningssituation end tidligere. Baggrunden er blandt andet konflikten i Ukraine og sanktioner imod Rusland, og situationen har gjort det generelt dyrere for danskerne at tænde for strømmen, lave mad eller få varme i stuen og på kontoret.

  Energisektoren i Danmark har samtidig meddelt, at der er risiko for strømmen må afbrydes i perioder af to timers varighed i forskellige dele af Danmark. Strømafbrydelserne, der kaldes en ”brownout”, vil i givet fald ske rullende ud over landet og i geografisk afgrænsede områder, og de vil formentlig ramme med et døgns eller kortere varsel. Derfor har Aarhus Kommune nu nedsat en kriseledelse til at håndtere en evt. situation.

  Stadsdirektør Martin Østergaard Christensen, formand for kriseledelsen, siger:

  ”Meget er i dag forberedt til periodiske strømudfald og har nødbatterier eller er tilsluttet nødstrømsanlæg, men den nuværende situation skærper vores opmærksomhed. En midlertidig strømafbrydelse vil selvfølgelig berøre borgerne og kommunale tilbud, men også vitale funktioner og systemer. Det gælder alt fra elevatorer og automatiske døre i vores bygninger til grundlæggende it-systemer og trafiklys, og hjælpemidler på ældre- og handicapområdet. Vurderingen er dog, at risikoen på nuværende tidspunkt er relativt lille på grund af godt fyldte forsyningslagre, men det kan ændre sig. Derfor følger vi situationen og justerer vores beredskab derefter, så vi er forberedt, hvis der kommer pres på strømforsyningen og dermed risiko for en midlertidig strømafbrydelse” siger Martin Østergaard Christensen.

  Et varsel om, at der kan opstå ubalance mellem udbud og efterspørgsel på strøm, vil blive udsendt fra de statslige myndigheder på energiområdet, ligesom der vil være information via Aarhus Kommunes hjemmeside.

  Stadsdirektøren understreger, at de generelle anbefalinger om at sænke temperaturen og generelt spare på energien er afgørende for at sikre en fortsat stabil forsyningssituation, ikke mindst hvis vinteren bliver lang og kold. Derfor opfordrer Martin Østergaard Christensen borgerne til fortsat at følge de generelle energispareråd.

  Kriseledelsen for energiforsyning består udover repræsentanter for hver magistratsafdeling i Aarhus Kommune af beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Østjyllands Brandvæsen.

  Se de vigtigste energispareråd

  Sidst opdateret: 4. september 2023