Aarhus strammer budgettet op, men holder en hånd under de mest sårbare
En uvis verdensøkonomi, krig i Europa og den højeste inflation i fire årtier har sat kommunernes økonomi under pres. Aarhus Kommune vælger at prioritere en håndsrækning til ældre, til udsatte voksne samt voksne med handicap og til børn i vanskeligheder – men må samtidig skære 1,6 procent generelt i budgetterne.
”I en svær tid med så stramme budgetter er vi nødt til at rykke sammen, så vi kan holde hånden under dem, der har det allersværest. Vi må prioritere de velfærdsområder, som er under et markant økonomisk pres, blandt andet socialområdet og specialtilbuddene på børne og ungeområdet. Desuden oplever vi et markant pres på ældre og sundhedsområdet, vi er nødt til at tage hånd om. På den måde hjælper vi de svageste, altså ældre, udsatte voksne samt voksne med handicap og børn i vanskeligheder. Samlet får de tre områder et løft på 200 mio. kr. årlig gennem omprioriteringer,” forklarer borgmester Jacob Bundsgaard forud for de årlige budgetforhandlinger.
Den landspolitiske aftale fra foråret om et historisk løft af forsvarsudgifterne, udgifter til at accelerere den grønne omstilling og frigøre Danmark fra russisk gas samt den højeste inflation i fire årtier har været medvirkende til en stram aftale om kommunernes økonomi for 2023. Borgmester Jacob Bundsgaard er nu med et forslag i Magistraten til næste års budget kommet med sit bud på, hvordan Aarhus Byråd kan tackle den svære udfordring.
Den stramme økonomiaftale kombineret med et samlet løft på de tre nævnte velfærdsområder på 200 mio. kr. årligt betyder, at der kan opnås balance i budgettet ved at gennemføre besparelser på 230 mio kr. svarende til 1,6 procent af de decentraliserede rammer. Samtidig skal den 10-årige investeringsplan forlænges med et ekstra år, ligesom der indarbejdes effektiviseringer på ejendomsområdet for 20 mio. kr. i 2025, 40 mio. kr. i 2025 og 60 mio. kr. i 2026.
Der lægges op til at gennemføre en spareprocedure i løbet af dette efterår med endelig vedtagelse i byrådet i januar 2023. Det skal ske på baggrund af et sparekatalog fra Direktørgruppen.
Borgmester Jacob Bundsgaard: ”Det er hverken nemt eller ønskværdigt at gennemføre besparelser, men i den nuværende situation med en uvis verdensøkonomi og et stort pres på en række af vores kritiske velfærdsområder, er det en bunden opgave at finde den rette balance. Jeg lægger op til, at vi kan se på at lette arbejdsgange og gøre dem mindre bureaukratiske og iværksætte intelligente effektiviseringer, så vi i videst muligt omfang kan udgå at svække den borgernære velfærd. Jeg lægger også op til, at vi hele vejen vil få en åben proces, hvor medarbejdere, organisationer og andre interessenter vil blive inddraget bedst muligt.”
Aarhus Byråd 1. behandler budgetforslaget 14. september, og derefter er der politiske drøftelser i perioden 19. – 23. september. Byrådet skal formelt vedtage budgettet ved 2. behandling 12. oktober.
Her kan du se det fulde materiale om Budget 2023