Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Stærke studiemiljøer skal trække unge til erhvervsuddannelserne

Tilslutningen til de aarhusianske erhvervsuddannelser har i årevis været lav. Nu skal en ny strategigruppe være med til at udvikle mere attraktive studiemiljøer for erhvervsuddannelserne, så flere unge vælger at blive faglærte.

8. apr. 2022

Indhold

    I 2022 har 13,2 % af de aarhusianske afgangselever fra folkeskolen valgt at søge ind på en erhvervsuddannelse – og selvom det er flere end sidste år, er tallet langt fra de nationale og lokale måltal. Den lave tilslutning betyder, at Aarhus i nær fremtid risikerer at opleve mangel på faglært arbejdskraft.

    Af samme grund har flere unge på erhvervsuddannelser høj prioritet i Aarhus Kommune. Byrådet har blandt andet afsat knap 40 mio. kr. til en fireårig indsats, hvor der skal bruges 20 mio. kr. til at udvikle attraktive og innovative studiemiljøer for erhvervsuddannelserne.

    Strategigruppe skal finde løsninger

    Til at realisere projektet om attraktive studiemiljøer har borgmester Jacob Bundsgaard nedsat en trepersoners strategigruppe. Sammen med byens erhvervsskoler og en lang række samarbejdspartnere skal gruppen undersøge, hvordan campussamarbejder kan bruges til at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne.

    Strategigruppen refererer direkte til borgmesteren, som har udpeget kandidaterne:

    • Christian Mathiasen (formand), forhenværende rektor på Erhvervsakademi Aarhus og Århus Købmandsskole
    • Lene Overgaard Andersen, CEO i Johnson Controls Denmark
    • Signe Tychsen Philip, underdirektør og chef for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser i Dansk Industri

    Borgmester Jacob Bundsgaard: ”Med strategigruppen får vi tre knalddygtige sparringspartnere, som kan tilføre projektet faglig kvalitet og skabe fremdrift – og det har vi brug for! Aarhus har et hårdt arbejde foran sig for at nå de nødvendige mål om, at 22,5 % af de aarhusianske afgangselever i folkeskolen vælger en erhvervsuddannelse i 2030. Derfor er jeg også glad for, at byrådet ad flere omgange har vist handlekraft og prioriteret indsatsen.”

    I samarbejde med erhvervsskolerne skal strategigruppen undersøge, hvordan innovative og attraktive studiemiljøer for erhvervsuddannelser kan udvikles i Aarhus. Strategigruppens formand, Christian Mathiasen, der som rektor på Erhvervsakademi Aarhus selv var med til at udvikle campusmiljøet i Sønderhøj, ser frem til arbejdet: 

    ”Tilslutningen til erhvervsuddannelserne i Aarhus er et område, der ikke har levet op til vores alles ambitioner – hverken erhvervslivets, politikernes eller erhvervsskolernes. Der er derfor behov for, at vi går nye veje, hvis vi skal løse de markante udfordringer.”

    En af de mange aarhusianske virksomheder, som er afhængige af faglært arbejdskraft, er Johnson Controls Denmark. Virksomhedens CEO, Lene Overgaard Andersen, bidrager med et virksomhedsfagligt perspektiv i strategigruppen:

    ”Styrkelsen af erhvervsuddannelsesområdet og erhvervsuddannelsernes studiemiljøer har høj prioritet for Aarhus’ virksomheder. Jeg forventer, at virksomhederne tager godt imod initiativet og står klar til at styrke koblingen mellem erhvervsuddannelserne og erhvervslivet.”

    Signe Tychsen Philip fra erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri har også store forventninger til det forestående arbejde:

    ”For Dansk Industri er det utroligt vigtigt, at danske virksomheder har adgang til faglært arbejdskraft. Derfor er vi meget begejstrede for at kunne sætte vores præg på dette interessante tiltag, man har valgt at benytte i Aarhus. Forhåbentlig kan vi med nytænkende og effektive greb i Aarhus inspirere andre kommuner, der også har en ambition om at øge søgningen til erhvervsuddannelserne.”

    Fakta

    Strategigruppen er et led i Aarhus Kommunes intensiverede og koordinerede indsats for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Indsatsen består af fire indsatsområder:

    1) styrket samarbejde mellem folkeskoler og erhvervsuddannelser

    2) erhvervslivets rolle i erhvervsuddannelser

    3) attraktive studiemiljøer

    4) synliggørelse og interessevaretagelse af erhvervsuddannelser.

    Den samlede indsats ledes af en styregruppe bestående af repræsentanter fra AARHUS TECH, Aarhus Business College, SOSU Østjylland, Jordbrugets UddannelsesCenter, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Erhverv Aarhus, Aarhus Haandværkerforening, FH Aarhus, FOA Aarhus, HK Østjylland og Dansk Metal. Derudover deltager borgmesteren (formand for styregruppen) og stadsdirektøren samt rådmænd og direktører for Børn og Unge, Sundhed og Omsorg og Sociale Forhold og Beskæftigelse.

     

    Sidst opdateret: 4. september 2023