Nyt tilbud til børn og unge i mistrivsel skal forkorte ventetid
Aarhus Kommune opretter et nyt, lettilgængeligt behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel. Center for Trivsel, som behandlingstilbuddet kommer til at hedde, skal sikre, at børn, unge og deres familier hurtigere får den rette hjælp eller behandling. Behandlingstilbuddet er gratis, og man kan møde op uden henvisning.
Antallet af børn og unge i psykisk mistrivsel er de seneste år steget kraftigt. Det gælder på landsplan og således også i Aarhus Kommune. Stigningen har medført et stort tryk på børne- og ungdomspsykiatrien, hvor der lige nu er lange ventetider.
Som en del af aftalen om 10-årsplanen for psykiatrien og mental sundhed fra september 2022, som er vedtaget i Folketinget i forbindelse med ændringen af Sundhedsloven i maj 2024, skal alle landets kommuner inden udgangen af 2024 have etableret et lettilgængeligt behandlingstilbud for børn og unge i aldersgruppen fra børnehaveklasse (5-6 år) til og med 17 år, som oplever symptomer på psykisk mistrivsel.
I Aarhus Kommune lægges der op til, at Børn og Unge og Sociale Forhold og Beskæftigelse skal samarbejde om at etablere og drive Center for Trivsel, hvor børn, unge og deres familier kan møde op uden henvisning og hurtigt få afklaret, hvilken hjælp eller behandling de har brug for.
”Jeg tror på, at Center for Trivsel kommer til at gøre en positiv forskel for de alt for mange børn og unge, som af den ene eller anden grund ikke har det godt. Sammen med deres forældre, søskende og andre pårørende skal de hurtigere og tidligere have den hjælp eller behandling, de har brug for. Lange ventetider betyder, at mistrivslen risikerer at vokse sig endnu større, og at der bliver behov for mere indgribende behandling. Derfor er det for mig at se et af de absolut vigtigste politiske emner i øjeblikket, at vi får nedbragt antallet af børn og unge i psykisk mistrivsel, og jeg glæder mig over, at vi nu giver børnene og de unge nemmere adgang til hjælp. Jeg ser frem til, at vi kan åbne dørene til Center for Trivsel og byde de første børn og unge velkommen,” siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune.
Også rådmanden for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Anette Poulsen ser frem til det nye lettilgængelige behandlingstilbud.
”Mistrivsel i folkeskolen griber voldsomt ind i hverdagen og rammer hele familier. I mange tilfælde har børnene det så svært, at forældrene er tvunget til at gå på tabt arbejdsfortjeneste for at passe deres børn derhjemme. Det er ulykkeligt og et problem, primært for familierne, men også for samfundet. Vores nye behandlingstilbud skal gøre det nemmere for børnefamilierne at få den rette hjælp tidligere,” siger Anette Poulsen, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.
Ifølge lovgivningen skal det lettilgængelige behandlingstilbud være fuldt implementeret i løbet af 2025. Til den tid skal kommunerne ifølge Sundhedsloven tilstræbe at kunne tilbyde en såkaldt forsamtale senest 14 dage efter første henvendelse fra et barn, en ung eller en familie. Her vurderes det, om barnet eller den unge er i målgruppen for behandling i behandlingstilbuddet eller skal guides videre til anden relevant indsats.
Er det allerede ved første øjekast synligt, at barnet eller den unge er i målgruppen for behandling, skal det desuden tilstræbes, at der kan gennemføres en screeningssamtale inden for 30 dage efter henvendelsen. Her afklares det, hvilken konkret behandling, barnet eller den unge skal tilbydes.
Center for Trivsel placeres i første omgang på Grøndalsvej 1 i Viby, hvor Børnecentret også holder til. Der arbejdes på en anden permanent placering i Aarhus Kommune.
Aarhus Byråd behandler planen for etablering og drift af det lettilgængelige behandlingstilbud i Aarhus Kommune på byrådsmødet onsdag den 20. november.
Yderligere oplysninger
Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61.
Anette Poulsen, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, via pressetelefon tlf. 89 40 99 00.