Gå til hovedindhold
Børn og Unge

Fortsat massiv opbakning til sunde frokostmåltider i Aarhus Kommunes dagtilbud

I løbet af de sidste ti år har forældrenes opbakning til sunde frokostmåltider i Aarhus Kommunes vuggestuer og børnehaver været støt stigende.

13. jan. 2023
 • Læs op

Indhold

  I 2013 var der opbakning til den kommunale frokostordning i 64 procent af dagtilbuddene. I 2017 var andelen steget til 76 procent, og ved seneste valg i 2020 valgte forældrene i ni ud af ti dagtilbud at sige ja tak til ordningen. Resultaterne af det seneste valg viser, at den positive udvikling fortsætter.

  Forældrene til børn i dagtilbud i Aarhus Kommune bliver hvert andet år bedt om at tage stilling til, om de ønsker, at deres børns vuggestue eller børnehave skal være en del af den kommunale frokostordning.

  Derfor var det i slutningen af 2022 igen tid til, at forældrene skulle tage stilling, og endnu engang satte forældrenes opbakning til den kommunale frokostordning rekord. I hele 92 procent af de sammenlagt 312 dagtilbud i Aarhus Kommune ønsker et flertal af forældrene således, at kommunen tilbyder deres børn et måltid mad hver dag til frokost.

  Det er fantastisk, at flere og flere forældre vil være med. Det fælles måltid har ikke kun indflydelse på børnene fysiske sundhed, men også deres mentale helbred. Med frokostordningen bliver måltidet noget, børnene og medarbejderne er fælles om, og det åbner en række pædagogiske muligheder. Derfor gør det mig rigtig glad, at endnu flere forældre bakker op om, at børnene i Aarhus Kommune hver dag skal have serveret sunde og nærende frokostmåltider,” siger rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom.

  Ud af de sammenlagt 289 vuggestuer og børnehaver, som de næste to år skal være med i den kommunale frokostordning, tilbereder 155 maden på egen hånd eller sammen med andre institutioner. 134 får leveret frokostmåltidet af en ekstern leverandør.

  I de 8 procent af dagtilbuddene, svarende til 23 institutioner, hvor et flertal af forældrene stemte imod deltagelse i frokostordningen, skal børnene selv medbringe madpakke til frokost.

  75 procent af forældrene i de kommunale dagtilbud afgav deres stemme til valget, som ligesom i 2020 blev afholdt digitalt.

  Resultaterne af valget vil træde i kraft fra den 1. juli 2023 og gælde frem til den 30. juni 2025. Næste forældre- og bestyrelsesvalg om det kommunale frokostmåltid finder sted i slutningen af 2024.

  Yderligere oplysninger

  Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61