Gå til hovedindhold
Nyheder fra Børn og Unge

Klar, parat, bæredygtig!

Med et nyt dialogværktøj skal børn og unge i Aarhus Kommune hjælpes et skridt på vejen til en bæredygtig fremtid. Dialogværktøjet ”Klar, Parat, Bæredygtig” kan bruges af skoler, fritidstilbud eller i andre sammenhænge til at tale om bæredygtighed i børnehøjde.

20. apr. 2023
 • Læs op

Indhold

  De fleste vil gerne være bæredygtige. Men hvad betyder det, og hvordan gør man? Med ”Klar, Parat, Bæredygtig” klæder Børn og Unge lærere og pædagoger på til en samtale med børn og unge i Aarhus Kommune om klima og bæredygtighed.

  Materialet består af en foldebog, som kan printes og foldes af børnene selv i klassen eller i klubben. Bogen udfolder fem temaer: Skrald, energi, genbrug, natur og mad. Inden for hvert tema lægges der op til en dialog om, hvad børnene allerede gør, og hvordan de kan starte en ny bæredygtig vane og dele den med andre. Hvad nu, hvis du skulle øve dig i altid at sortere dit affald på den rigtige måde? Hvis du kun skulle spise kød én gang om ugen?

  Dialogværktøjet er udviklet med hjælp fra børn, lærere og pædagoger i Aarhus Kommune og afprøvet i undervisningen på tre skoler. 

  Vi har haft en masse gode snakke og samtaler om de forskellige temaer, som materialet lægger op til. Jeg synes, vi har fået en god fælles forståelse for, hvad vi egentlig gør i hverdagen, og hvad man kan gøre mere af. En god idé kunne være at slutte forløbet af med, at gøre noget sammen. Det kunne være at lave et loppemarked eller samle skrald,” siger Mia Egebro Berentsen, som er lærer på Vorrevangskolen og har brugt ”Klar, parat, bæredygtig” i undervisningen af eleverne i 4.x.

  Anvendelse af materialet kræver ikke forudgående viden om klima og bæredygtighed. Dialogværktøjet skal give børnene viden, motivation og handlekompetencer til en bæredygtig fremtid.

  "Inddragelsen af vores yngste generationer er utrolig vigtigt, når vi taler klima og bæredygtighed. Det er nutidens børn og unge, som skal leve under konsekvenserne af klimaforandringerne. Vi har et stort ansvar for at klæde dem på til at kunne leve mere bæredygtigt end deres forældre og bedsteforældres generationer har formået,” siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune. 

  ”Klar, Parat, Bæredygtig” er frit tilgængeligt og kan tilgås via siden  Fremtidens Grønne Borgere. Her finder du foruden foldebog en oversigt over yderligere relevant undervisningsmateriale om klima og bæredygtighed henvendt til henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling samt viden om tilblivelsen af materialet og en lærervejledning til undervisere på mellemtrinnet.

  Yderligere oplysninger

  Karen Tambo, programkoordinator for klima og bæredygtighed i Børn og Unge, tlf. 21 72 52 35

  Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61