Gå til hovedindhold

Hvordan støtter Aarhus Ukraine?

Aarhus Kommune yder støtte til og samarbejder med kommunens venskabsby i Ukraine, Lviv, inden for bl.a. sundhed og rehabilitering, transport og mobilitet, vandforsyning og kultur.

 • Læs op

Indhold  Aarhus Kommune har siden januar 2023 i samarbejde med Konsulforeningen i Aarhus sendt adskillige lastbiler med brugte hjælpemidler (plejesenge, kørestole, rollatorer, krykker) til Lviv. Udstyret går til UNBROKEN – det Nationale Rehabiliteringscenter.

  Aarhus Kommune stiller fortsat hjælpemidler til side, som sendes til Lviv i takt med, at der fremskaffes privat finansiering til transporten.

  Siden krigens start har ukrainske læger på UNBROKEN - det nationale rehabiliteringscenter i Lviv ydet lægehjælp til mere end flere tusinde ukrainere, der er berørt af fjendtlighederne. Hver uge transporteres sårede patienter fra frontlinjehospitaler med evakueringstog og ambulancer.

  På UNBROKEN kan voksne og børn, der er ramt af krigen modtage behandling af brandsår, rekonstruktiv kirurgi, ortopædi og få proteser. UNBROKEN både fremstiller og monterer proteser. Derudover yder centret fysisk, psykologisk og psykosocial rehabilitering af sårede militære og civile.

  Ortopædisk Genoptræningscenter i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, har tilbudt at tage imod besøgende fra Lviv og give introduktion til genoptræning i Aarhus Kommune.

  På Aarhus Universitetshospital i Skejby har Region Midtjylland også modtaget og behandlet en række patienter fra Ukraine, som led i Danmarks nationale indsats. Erfaringerne herfra vil indgå i projektet.

  Læs mere om UNBROKEN (på engelsk)

  Præsentation af UNBROKEN på engelsk  I begyndelsen af krigen passerede over 2 mio. internt fordrevne flygtninge gennem Lviv, på vej til Polen og Tyskland. 50.000 flygtninge vurderes at have bosat sig i Lviv permanent, så byen har behov for transportmidler til de mange nye indbyggere.

  Med baggrund i to private donationer på 1,5 mio. kr. og 250.000 kr. fra virksomheder til Konsulforeningen i Aarhus har det været muligt at købe 20 brugte bybusser til Lviv.

  I marts 2023 blev de første fem brugte bybusser sendt fra Aarhus til Lviv, og yderligere fem busser blev leveret i juni. I november blev yderligere 10 busser afsendt.

  Busserne er doneret til bystyret i Lviv til brug for offentlig transport, og at de kun kan anvendes i det geografiske område omkring Lviv.

  Teknik og Miljø i Aarhus Kommune har også indsamlet efterladte cykler. Det er kommunen som har ejerskabet af de herreløse cykler. Stel-nr. på cyklerne er blevet tjekket hos politiet, så vi er sikre på, at de ikke er meldt stjålne eller til forsikringen.

  En lastbil med de bedste cykler blev sendt til Lviv den 12. september 2023. Transporten blev finansieret af private midler.  På årsdagen for den russiske invasion blev der 24. februar 2023 afholdt en musikeftermiddag for de ukrainske flygtninge i Aarhus i rådhushallen, med børn fra Musikskolen i Aarhus, som spillede klaverstykker med ukrainsk musik.

  Den 1. august 2023 holdt Verdensballetten forestilling i Mindeparken til fordel for Røde Kors arbejde i Ukraine.

   

  Aarhus Stadsarkiv deltager i et samarbejde med International Council on Archives og Vera and Donald Blinken Open Society Archives m.fl. om en sommerskole for yngre ukrainske arkivarer.

  Sommerskolen blev afholdt i Budapest i 2023 og gentages i 2024. Stadsarkivet har som opfølgning taget kontakt til The Central State Historical Archives of Ukraine (eng.) i Lviv, der er et af de ældste arkiver i Ukraine, grundlagt i 1784, med en meget omfattende historisk samling.

  Den ukrainske vandinfrastruktur er voldsomt beskadiget på grund af krigen.

  Danmark har en unik vandforsyning med grønne og bæredygtige løsninger, og med vores viden og erfaring kan vi hjælpe Ukraine med at genopbygge de lokale vandforsyninger.

  Aarhus Kommune arbejder sammen med Aarhus Vand på at hjælpe Lviv’s vandforsyningsselskab Vodokanal.

  Regeringen har i Ukrainefonden afsat et stort beløb til civil hjælp til Ukraine.

  Der vil bl.a. være fokus på genopbygningsindsatser i Ukraine, herunder særligt i Mykolaiv. Men også projekter i andre byer som Kiev og Lviv vil kunne få støtte.

   

  International støtte og investeringer gør en stor og mærkbar forskel for det ukrainske samfund. Derfor vil borgmester Jacob Bundsgaard indlede dialog og samarbejde om, hvordan Aarhus kan bidrage mere til genopbygningen og investere i udviklingen i Ukraine.

  85 personer deltog i et arrangementet, som fandt sted den 1. november på Aarhus Rådhus. Aftenen skabte dialog, netværk, vidensdeling og diskussioner om investerings- og støttemuligheder.

  Aarhus Kommune har tidligere i år indgået en venskabsbyaftale med den ukrainske by Lviv, og Aarhus Kommune indgår derudover i et samarbejde med Udenrigsministeriet om at bidrage til genopbygning og udvikling af Ukraine. Her er fokus især på rehabilitering og vandforsyning og spildevand, men mange andre områder kan være relevante i et kommende samarbejde. 

  Som afsæt til dialog og for at drøfte investerings- og støttemuligheder var der til Ukraine Business Dinner indlæg af virksomheder, som allerede er i Ukraine med forretningsaktiviteter og genopbygningsprojekter, samt af de fonde og organisationer, som vejleder om og kan medfinansiere projekter og aktiviteter til genopbygning og udvikling i Ukraine.

  Den private forening Biler til Ukraine har siden krigens start sendt mere end 300 biler og et antal busser til Ukraine. Aarhus Kommune hjælper i et vist omfang med midlertidig opmagasinering af biler inden transporten.

  Sidst opdateret: 17. april 2024