Gå til hovedindhold

Pulje til inddæmning af mikroplast fra kunstgræsbaner

Puljen har til formål at understøtte baneejerne i arbejdet med at standse spredning af mikroplast fra kunstgræsbaner. Der kan søges tilskud til etablering af foranstaltninger til inddæmning af infill af mikroplast på kunstgræsbaner jf. Aarhus Kommunes vejledning, der tager udgangspunkt i CEN-vejledningen.

Indhold

    Puljen kan søges frem til ansøgningsfristen d. 31. marts 2025. Ansøgninger behandles løbende ligesom der løbende gives tilsagn om tilskud. 

    Hvem kan søge puljen?

    Puljen kan søges af kunstgræsbaneejere i Aarhus Kommune, der har opnået anlægstilskud fra Sport & Fritid og som har et græssystem med infill af mikroplast.

    Hvilke krav skal der leves op til? 

    For at opnå tilskud fra puljen skal baneanlægget efterfølgende leve op til CEN-vejledningen. Det anbefales dog, at Aarhus Kommunes vejledning til minimering af spredning af mikroplast fra kunstgræsbaner med anbefalinger fra Silkeborgbanen tilsvarende følges.

    Der gives som udgangspunkt ikke tilskud til mere avancerede løsninger end dem, der er beskrevet i CEN-vejledningen og Aarhus Kommunes vejledning. 

    Sport & Fritid har mulighed for at dispensere fra CEN-vejledningen, hvis de eksisterende foranstaltninger til minimering af spredning er meget tæt på at leve op til vejledningen. Dette kan f.eks. være, hvis bander er 40 cm høje frem for de beskrevne 50 cm i CEN-vejledningen.

    Der kan ikke ydes tilskud til allerede igangsatte projekter, dvs. projekter hvor der er indgået forpligtende aftaler, eller hvor arbejdet rent fysisk er påbegyndt, inden Sport & Fritid har givet tilsagn eller afslag.

    1. Baneejer fremsender ønske til Sport & Fritid om banegennemgang via mail
    2. Baneejer, rådgiver og Sport & Fritid gennemgår baneanlægget
    3. Baneejer indgår evt. aftale med rådgiver gennem rammeaftale og udfyldelse af ATR. Fremsendes til Sport & Fritid til orientering via mail
    4. Rådgiver detailprojekter og udbyder opgaven med henblik på aftaleindgåelse
    5. Baneejer ansøger puljen gennem ansøgningsskema med frist 31. marts 2025

    Der kan søges op til 75% af udgiften til foranstaltningerne, dog max. 350.000 kr. inkl. udgifter til rådgivning. 

    Der stilles krav om, at ansøger har en egenfinansiering på 25% af den samlede søgte anlægssum. Der sondres ikke mellem, om egenfinansieringen er fremskaffet ved egne midler eller ved eksterne donationer fra f.eks. sponsorer, fonde eller lignende.

    Anlægsarbejdet skal være gennemført og afleveret senest 1. juli 2025. 

    Projektet skal gennemføres og finansieres som beskrevet i projektansøgningen. 

    Forud for udbetaling af tilskud skal alt synligt spredt mikroplast, som ligger på arealer udenfor det areal, som baneejer har fået stillet til rådighed for etablering af kunstgræsbane, være fjernet og bortskaffet.

    Udbetaling af tilskud sker på baggrund af fremsendelse af anlægsregnskabet. Der skal fremsendes dokumentation for afholdte udgifter i form af kontoudskrift. Materialet fremsendes senest 1. oktober 2025 via mail.

    Er der behov for a conto udbetalinger, skal der træffes forudgående aftaler herom, og dokumentation for udgifternes afholdelse skal fremsendes umiddelbart efter.

    Ansøger er selv ansvarlig for indhentning af de nødvendige myndighedstilladelser, herunder byggetilladelse. 

    Ansøgere, der modtager tilbud fra puljen, er omfattet af gældende udbudsregler.

    For at stille en færdig køreplan til rådighed har Sport & Fritid indgået en rammeaftale med et rådgivende ingeniørfirma med henblik på detailprojektering, udbud og tilsyn med anlægsarbejdet, så baneejer som bygherre har mulighed for at trække på denne aftale. 

    I rammeaftale er der et dokument, som den enkelte baneejer kan benytte for aftaleindgåelse med totalrådgiveren. Skemaet benyttes til opgavebeskrivelse, tidsplanlægning og ressourceplanlægning.

    Materiale vedr. rammeaftale er udsendt til alle kunstgræsbaneejere og kan rekvireres hos Sport & Fritid. 

    NB. Det er ikke et krav at benytte rammeaftalen for ansøgning til puljen.

    Aarhus Kommunes vejledning til minimering af spredning af mikroplast fra kunstgræsbaner bygger på CEN-vejledningen, og indeholder herudover de nyeste erfaringer fra Silkeborgbanen.

    Vejledningen beskriver, hvordan spredning af infill af mikroplast fra kunstgræsbaner minimeres og kan danne ramme for etableringen af foranstaltninger til minimering af spredning.

    For at opnå tilskud fra puljen skal baneanlægget efterfølgende leve op til CEN-vejledningen.

    Ansøgning sker ved at udfylde ansøgningsskema nederst på denne side.

    Ansøgning kan fremsendes løbende frem til den 31. marts 2025. Behandling af ansøgninger, tilsagn om tilskud og udbetaling af dette sker ligeledes løbende.

    Ansøgningen skal indeholde et projekteret udførelsesprojekt med projektbeskrivelse, skitser o. lign. samt anlægsbudget.

    Ansøgningsskemaet skal underskrives af de tegningsberettigede hos ansøger. Sport & Fritid kan indhente supplerende oplysninger fra ansøger samt et samlet anlægsbudget.

    Ansøgningen kan først betragtes som modtaget, når ansøger har modtaget et kvitteringssvar fra Sport & Fritid. Modtager du ikke et kvitteringssvar, kontakt da venligst Sport & Fritid.

    Sport & Fritid kan efter ansøgningsfristens udløb indhente supplerende oplysninger fra ansøger.

    Har du spørgsmål i relation til din ansøgning til puljen, finder du kontaktoplysningerne til de relevante medarbejdere i Sport & Fritid i boksen "Kontakt os" på denne side.

    Gå til ansøgningsskema