Gå til hovedindhold

Bliv frivillig ved valg

Vil du være frivillig til et valg eller folkeafstemning? Her kan du læse mere om opgaverne.

 • Læs op

Indhold

  Hvad laver en frivillig på valgdagen?

  Frivillige (tilforordnede) hjælper med at tage imod vælgerne, krydse dem af i listerne og udlevere stemmesedler.

  Som frivillig er du også med til at hjælpe vælgerne med at afgive deres stemme og sikre, at stemmesedlerne kommer i valgurnerne.

  Samtidig er de mange frivillige med til at sikre, at det hele forløber efter reglerne, og så er de med til at skabe den gode stemning på valgstederne. Faktisk er de mange frivillige helt afgørende for, at vi kan afvikle valg på en rigtig god måde i Aarhus Kommune.

  Når du møder ind om morgenen, vil du få en nærmere introduktion til opgaverne. Du behøver ikke kende til reglerne eller lovgivningen på forhånd.

  Hvis der opstår tvivl i løbet af dagen, er der en valgteknisk leder på alle valgsteder, som kan afklare alle spørgsmål.

  Hvorfor være frivillig på et valgsted?

  Som frivillig støtter du aktivt op om demokratiet i Danmark. 

  Du bliver officielt tilforordnet, hvilket vil sige, at du bliver udnævnt til en række opgaver på valgdagen.

  Som tilforordnet/frivillig hjælper du til på afstemningsstedet med at udlevere stemmesedler, krydse vælgere af på valglisten, sikre at stemmesedlerne kommer i valgurnerne og optælle stemmer, når valget er slut. Du bliver instrueret i opgaverne, når du møder frem på valgdagen.

  Du er med til at løfte en stor opgave, der kræver et godt fællesskab og samarbejde på valgstederne. Det er en festlig og hyggelig dag, hvor de mange frivillige er med til at skabe den gode stemning.

  Krav til dig

  Du skal være mindst 18 år, bo i Aarhus Kommune og have ret til at stemme ved valget eller folkeafstemningen for at blive frivillig. Det er en lang dag, så du skal have et godt helbred. Du får naturligvis pauser, men må dog ikke forlade valgstedet i løbet af dagen.

  Husk at du skal brevstemme før valget, hvis du er frivillig på et andet valgsted end det, du ellers skulle stemme på.

  Sidst opdateret: 8. juli 2024