Myndighedssamarbejde i Indien
Aarhus Kommune samarbejder med Indiens største delstat om løsninger, der skal sikre bæredygtig vandforvaltning og klimatilpasning.

Klimaforandringerne udfordrer i stigende grad mange byer. Kombineret med en voksende befolkning, bliver vandressourcerne sat yderligere under pres. I et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Indiens største delstat Rahastahn drøftes byernes udfordringer med skiftevis for meget og for lidt vand samt potentialerne i en klog vandforvaltning og planlægning.
Danmark og Indien har begge sat ambitiøse klimamål. Derfor indgik statsminister Mette Frederiksen og Indiens premierminister H.E. Narenda Modi et grønt strategisk partnerskab i 2020. Partnerskabet har fokus på implementering af Parisaftalen og FNs verdensmål for bæredygtig udvikling herunder yderligere at udvide og styrke samarbejdet mellem landene på miljø- og vandområdet.
Befolkningstallet i Indiens byer forventes at stige med 40 procent inden 2023. På baggrund af den stigende urbanisering har den indiske regering iværksat AMRUT 2.0 (Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation). En femårig plan, der skal arbejde for øget vandsikkerhed, så indbyggerne altid har adgang til acceptabel vandkvalitet og sanitet.
I Indien foregår det meste vandplanlægning og –lovgivning på delstatsniveau. Siden 2024 har Aarhus Kommune samarbejdet med delstaten Rajastahn om bæredygtig vandforvaltning med pilotprojekter i byerne Udaipur, Jaipur og Nawalgarh.
Samarbejdet finder sted gennem gensidige besøg mellem myndigheder og forsyningsselskaber i Rajasthan og Aarhus, hvor vi deler erfaring og viden gennem workshops, dialog og ekskursioner.
Aarhus Kommune arbejder tæt sammen med Aarhus Vand A/S om rådgivning til myndighederne i Rajasthan.
De faglige fokusområder er vandplanlægning i byerne, drikkevand, spildevand, klimatilpasning, digitale løsninger og lovgivning. Her samarbejder Aarhus kommune med de lokale forsyningsselskaber og myndigheder i Rajasthan på tværs af forskellige arbejdsgrupper:
- Effektiv og sikker vandforsyning: Mindske vandspild i transporten fra vandværk til forbruger og sikre adgang til vand 24/7 samt bedre vandkvalitet.
- Grundvandsbeskyttelse.
- Spildevand: Forbedre vandkvaliteten ved at reducere andelen af urenset spildevand. Renseanlæggenes energieffektivitet skal optimeres, hvor rester fra spildevandsrensningen (slam) bliver udnyttet som ressource til energiproduktion.
- Drikkevand: Mindske vandspild i transporten fra vandværk til forbruger.
- Integreret vandforvaltning i byer: Klimatilpasning, regnvands- og spildevandshåndtering, naturgenopretning af vandløb og etablering af blå-grønne løsninger i byerne.
- Digitalisering: Opbygning af en digital platform, som kan bruges i byplanlægningen.
Overordnet bidrager indsatserne til at opfylde flere af FNs verdensmål. Direkte medvirker samarbejdet til opfyldelsen af målene om rent vand og sanitet (mål 6), bæredygtige byer og lokalsamfund (mål 11) og klimaindsats (mål 13). Derudover bidrager samarbejdet også til målene om at afskaffe fattigdom (mål 1) samt målet om sundhed og trivsel (mål 3).
Siden 2018 har Aarhus Kommune og Aarhus Vand samarbejdet med myndigheder og forsyning i byen Udaipur, hvilket har resulteret i:
- En plan for naturgenopretning af Gumania kanalen.
- Kapacitetsudvikling til at bruge Geographical Information System (GIS) som værktøj i vandplanlægningen.
- Forbedret spildevandsrensning og træning af driftsmedarbejdere.
- Erfaringsudveksling om prisstrukturer i drikkevandsforsyningen.
- En skabelon, der er udviklet til at planlægning i forvaltningen: Comprehensive Water Management Planning.
Samarbejdet betyder også et rigt udbytte for Aarhus Kommune på følgende områder:
- Indsigt i globalisering.
- Perspektiver og inspiration til egen vandplanlægning.
- Medarbejdertilfredshed og trivsel fra inspiration fra internationalt samarbejde.
- Øget samarbejde med forskning og udvikling i Aarhus.
- Øget samarbejde og mulighed for støtte til den private sektor i og omkring Aarhus.


