Gå til hovedindhold

Ny skov

Til gavn for biodiversiteten.

Det tager mange år, før nyplantede træer får udtryk af en egentlig skov.
  • Læs op

Indhold

    Træer understøtter biodiversiteten gennem hele deres liv. Ét enkelt hjemmehørende træ kan have hundredvis af arter tilknyttet på grund af den evolutionære udvikling side om side med hjemmehørende dyr, planter og svampe. Trækroner giver skygge og læ og er et naturligt levested for mange fugle og insekter. Træernes frugter, blomster og nødder er fødekilde for mange dyr.

    Variation i skoven 

    Når vi planter skov til gavn for biodiversiteten, forsøger vi så vidt muligt at have flere forskellige arter af træer. Desuden planter vi skoven i en mosaik med lysåbne arealer, fordi det skaber variation i levestederne. Et lysåbent areal er et område, hvor der er få eller ingen træer. Hermed kommer der mere lys ned til jorden, og andre planter kan gro her ift. i det tættere bevoksede område med træer, som skygger. Mange dyr og planter er tilpasset netop overgangen mellem det skovbevoksede område og det lysåbne areal.

    I din egen have

    Hvis du vil have en have, som gavner biodiversiteten, så overvej hvilke træer og buske, der står i din have. Er der buske, som blomstrer? Er der træer med frugt eller bær? Er det buske og træer, som er tilpasset naturen i Danmark? Er der gamle træer?

    Sidst opdateret: 27. august 2024