Høslæt
Med høslæt fjerner vi næring fra jorden og giver bedre forudsætninger for, at blomster og urter kan gro på arealerne.
Høslæt flytter plantemateriale væk
Høslæt betyder, at vi fælder og fjerner plantemateriale, fx græs. Høslæt kan laves med le eller med en kæmpestor slags græsslåmaskine. Traditionelt bruger man høslæt til at høste hø til husdyr. I dag bruger vi høslæt i naturprojekter til at efterligne græssende dyr og fjerne næring fra arealet.
Plads til lyskrævende arter
Ved at lave høslæt undgår vi, at dødt plantemateriale hober sig op over tid. Høslæt fjerner næring, fordi det fældede plantemateriale bliver opsamlet og taget væk fra arealet. Samtidig skaber høslæt plads til, at der kan vokse nye lyskrævende planter op af jorden. Hermed vil man over tid få færre grove og næringselskende græsser og flere urter og blomsterplanter, som kræver lys og trives med mindre næring.
Høslæt som erstatning for græssende dyr
Høslæt efterligner ikke de græssende dyr komplet, da det at æde ikke er den eneste gavnlige funktion, som græssende dyr har i naturen. Men hvis arealet er for lille til, at man kan udsætte græssende dyr, kan høslæt være et alternativ. Desuden kan man bruge høslæt til at slå stier eller for at hjælpe de græssende dyr lidt på vej i et nyt naturareal, hvor det vil tage lang tid for dyrene at æde sig gennem store mængder græs.
I din egen have
Hvis din have også skal gavne biodiversiteten, kan du forsøge dig med ikke at slå græsset i hele din have. Prøv kun at slå nogle områder, og lad noget af græsset stå og blive højt. Ved kun at slå græsset en eller to gange årligt og fjerne afklippet skaber du levesteder for mange insekter og smådyr. Med tiden vil der også indfinde sig flere vilde blomster.